Poziv na edukaciju mladih novinara i studenata novinarstva o pristupima izvještavanja u vremenu društvenih kriza i oporavka

Medijske inicijative u okviru projekta “Profesionalni mediji, poluga društvenog oporavka nakon pandemije” koji finansira Centar za promociju civilnog društva u okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija u BiH (IMEP) od 16. do 19. juna u Sarajevu organizuju edukaciju mlađih novinara i studenata novinarstva o izvještavanju u vremenu društvenih kriza i oporavka.


Writer and journalist vintage desktop with typewriter
Ilustracija: Envato

Ova trodnevna radionica namijenjena je mladim novinarima i studentima završnih godina novinarstva i komunikologije iz cijele Bosne i Hercgovine.

Predavači će biti iskusni novinari a obrađivaće se spektar tema od toga kako izvještavati o društveno odgovornim temama, kako praviti novinarstku procjenu i selekciju informacija, pa do toga koje su to  specifičnosti u izvještavanju o različitim maninskim kategorijama u društvu. Osim toga, učesnici će na cjelodnevnoj praktičnoj vježbi imati priliku steći i praktična znanja o tome kako informaciju prezentovati pred kamerama.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ova obuka ima za cilj da učesnici dobiju praktična profesionalna znanja ali i da kod njih izazove interes za medijsko praćenje društveno odgovornih tema. Vjerujemo da će time i mediji u BiH dobiti kadrove sa dodatnim praktičnim znanjem i vještinama.

Pozivamo vas da učestvujete na ovoj radionici i svoja znanja i vještine unaprijedite kroz program koji slijedi u nastavku.

Za učesnike izvan Sarajeva obezbijeđeni su putni troškovi i smještaj u hotelu Hollywood.

Broj učesnika je ograničen pa vas molim da svoju prijavu pošaljete što prije na e-mail bojana.sutvic@gmail.com.

PROGRAM

SRIJEDA, 16. JUNI

15:45 – 16:00

Otvaranje obuke, predstavljanje programa i ciljeva: Bojana Šutvić, direktorica projekta “Profesionalni mediji, poluga društvenog oporavka nakon pandemije” i Radenko Udovičić, menadžer IMEP projekta

16:00 – 18:00

Kako izvještavati o temama od društvenog značaja i društveno odgovornim temama? Kako izabrati novinarski pristup vodeći računa o kontekstu? Koji je značaj medija u vremenu krize? Savjeti i primjeri iz prakse.

Predavač: Amir Sužanj, urednik BH Radija 1

ČETVRTAK, 17. JUNI

09:30 – 12:00

Novinarska procjena, selekcija informacija i forme izvještaja za web, novine, TV i radio

Predavač: Draško Ignjatić, urednik RTRS

Zajednički ručak

14:00 – 16:30

Specifičnosti izvještavanja u postkriznim vremenima o političkim, ekonomskim i obrazovnim pitanjima

Predavačica: Branka Radević, novinarka web magazina Žurnal

PETAK, 18. JUNI

09:30 – 16:00

(uključene pauze za ručak i kafu)

Izvještavanje uživo sa događaja: Predstavljanje različitih novinarskih tehnika (studio, stand up i druge tehnike) – praktična vježba uz snimanje i zajedničku analizu

Trenerica: Elma Kazagić

Kamera: Darko Udovičić

SUBOTA, 19. JUNI

9:30 – 10:45

Izvještavanje o pitanjima koja targetiraju ranjive grupe u vremenu obnove i krize

Predavač: Dalibor Tanić, glavni urednik portala Udar

11:15 – 12:30

Značaj lokalnih medija i specifičnosti novinarskog i tematskog pristupa za lokalnu zajednicu.

Predavač: Mersad Sarajlija, glavni urednik Trend radija, Velika Kladuša

Završetak radionice i zajednički ručak