Posezanje za dodatnim stimulansima rizik je za zdravlje!

Mnogi studenti se u vrijeme ispitnih rokova služe trikovima za povećanje koncentracije


student coffee 1573728340

Kako ostati budan? Kako naučiti što više? Ima li neki trik? U potrazi za tim pitanjima, neki se studenti okreću i stimulansima koji će ih održati budnima i koncentriranijima, a da nije samo riječ o kafi, prenosi globalnovine.eu.

Među najspominjanijima su, na primjer, tablete guarane. Doktorica opće medicine navodi kako promoviranje metoda poput korištenja tabletica veliki problem, čak i ako je riječ o prekomjernom unosu vitamina B koje su joj pacijenti znali spomenuti.

Mnogi se odlučuju za velike doze kofeina koje na određeno vrijeme održavaju budnima, ali poslije uzimaju svoj danak u obliku mamurluka koji zna dovesti do kronične neispavanosti

Usprkos tome što vitamin B pojačava mogućnost pamćenja, prekomjeran unos rezultira drugim problemima, poput prejedanja, koji dovode do velikih posljedica. Najveći problem studenata je što zapravo ne uče na vrijeme i onda traže izlaz na što jednostavniji način i na koji god način mogu, navodi Jurčević koja smatra i kako je problem i u sistemu koji ne pruža mogućnost studentima na kontinuirani rad s obzirom na obveze na fakultetima i velika vremenska ograničenja. Također, problem je i u tome što studenti ne znaju učiti.

Koliko god vremena imaju, mnogo studenata ostavlja sve za posljednji tren, što ih dovodi do toga da traže najbezbolniji izlaz iz stresne situacije. Mnogi se odlučuju za velike doze kofeina koje na određeno vrijeme održavaju budnima, ali poslije uzimaju svoj danak u obliku mamurluka koji zna dovesti do kronične neispavanosti.

Problem je također i u tome što se ne razmišlja o posljedicama”, navodi liječnica i potiče studente na kontinuiraniji rad i u slučaju potrebe, javljanje stručnoj osobi kako se našlo konkretnije rješenje.

(STUDOMAT.ba)