Popis zanimanja u FBiH: Slovoslagač, brojač novca, sluga, utjerivač dugova…

Popis zanimanja u Federaciji BiH je itekako impozantan. U brojci od preko 3.500 različitih zanimanja teško je izdvojiti one najzanimljivije.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Popis zanimanja u Federaciji BiH je itekako impozantan. U brojci od preko 3.500 različitih zanimanja teško je izdvojiti one najzanimljivije.

Advertisements

Aktuelna lista standardne klasifikacije zanimanja u ovom bh. entitetu donesena je prije tačno deset godina, piše portal Klix.ba.

Advertisements

Sudeći po nekim nazivima, većina zanimanja preuzeta je iz prijašnjeg sistema, a ubačena su neka nova kao što je predsjedavajući Vijeća ministara, ministar u kantonu, član Predsjedništva BiH i drugih državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih tijela.

Kako su naveli, standardna klasifikacija je izrađena po međunarodnoj praksi i načelima.

Tako na primjer, na listi koja zadrži više od 3.500 zanimanja možemo pronaći prodavačicu ljubavi, slovoslagača, praznitelja automata za igru, čuvara usporene vožnje…

Na listi možemo naći i čak 156 različitih direktora, od botaničkog vrta do direktora srednje škole i banke. Tu su i direktor malog disko-bara, malog noćnog bara, male kafane i direktor službe drugdje nerazvrstan.

Među čuvarima su čuvar mosta, ophodar, prtljaga, pruge, ribnjaka, skretnica, staja, šume, tunela i, najzanimljivije, čuvar usporene vožnje.

Tu su i brojač novca, domaćin kluba, evidentičar normativa, gatara, gatara iz dlana, jezgrar ljevačkih kalupa, ljevač olovnih slova, nanositelj kita na drvo, naplačivač pijačarine, nijanser premaznih sredstava, očitač brojila gasa, vode i struje, ovlaživač drveta, plesač u noćnom klubu, posrebrivač ogledala, primatelj uloga za klađenje…

Zanimljivo, postoji nekoliko vrsta ribara. To su ribar na moru, na otvorenom moru te na rijekama i jezerima. Tu je i ronilac spužvi i koralja. Neka zanimanja nisu toliko nepoznata koliko su to njihovi nazivi na listi.

Na klasifikaciji Agencije za statistiku BiH postoje zanimanja kao što je utjerivač dugova, gatara iz dlana, skupljač priloga za dobrotvorne svrhe, sluge…

Ukoliko želite pregledati kompletnu listu popisa zanimanja u FBiH možete to uraditi ovdje.

(Klix.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!