Pojava depresije i anksioznosti kod mladih udvostručila se tokom pandemije

Pandemija je značajno uticala na mentalno zdravlje mladih osoba.


Foto: Envato
Foto: Envato

Prema novom istraživanju, koje je provedeno na globalnom nivou, pojava depresije i anksioznosti kod mladih ljudi udvostručila se tokom pandemije koronavirusa.

Jedan od četiri adolescenta u svijetu pati od simptoma depresije, dok jedan od pet pati od simptoma anskioznosti.

 – Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da je pandemija izazvala globalnu krizu mentalnog zdravlja mladih, izjavila je Sheri Madigan, autorica istraživanja i profesorica psihologije na Univerzitetu u Calgaryju (Kanada), prenosi Klix.

Kako je vrijeme prolazilo, simptomi su se sve više pogoršavali. Oni su posljedica izolacije, porodičnih i finansijskih problema i poteškoća s kojim su se mladi susreli zbog prelaska na online školovanje.

Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu JAMA Pediatrics. Obuhvatalo je više od 80.000 sudionika na globalnom nivou u dobi od četiri do 17 godina, a prosječna dob bila je 13. Korišteni su empirijski klinički podaci o depresiji i anksioznosti prikupljeni s područja istočne Azije, Evrope, Amerike te Bliskog istoka.

 – Djeca i mladi su se tokom pandemije suočili s ogromnim promjenama koje su uzrokovale stres. Kad problemi s mentalnim zdravljem traju i ne riješe se na odgovarajući način, može doći do trajnih posljedica, istakla je Madigan.

Hronični stres i nestabilnost koju djeca doživljavaju može dovesti do osjećaja beznađa, što je jedan od glavnih prediktora samoubistva. Istraživanje je također otkrilo da starija djeca više obolijevaju od mlađe zbog puberteta i hormonalnih promjena koje se javljaju zbog manjka društvene interakcije.