Pogledajte kako izgleda studentski dom Islamske zajednice u BiH, uskoro prijem novih studenata

Konkurs za prijem novih studenata će biti objavljen 15. juna ove godine.


Studentski dom

Na sjednici Rijaseta Islamskezajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini održanoj 25. maja data je saglasnost za raspisivanje Konkursa za prijem studenata u Dom Studentskog centra Islamske zajednice koji se nalazi u u Sarajevu.

Advertisements

Konkurs za prijem novih studenata će biti objavljen 15. juna ove godine.

– Studentski centar je važna odgojno-obrazovna ustanova Islamske zajednice, svijetla tačka unutar kvalitetnog odgovora na potrebe mladih. Rijaset se u okviru svojih nadležnosti brine o Studentskom centru i usmjerava rad rukovodstva Centra kako bi u punom kapacitetu odgovorio temeljnoj misiji Zajednice u promociji islamskih vrijednosti, u ovom slučaju u organiziranom radu s mladima. U tom smislu Rijaset daje saglasnost na provođenje konkursne procedure za prijem studenata i vrši nadzor nad provođenjem prema važećim propisima i kriterijima, kazao je za Agenciju MINA Ismail ef. Smajlović, direktor Studentskog centra Islamske zajednice.

230603019 6
Ismail ef. Smajlović, direktor Studentskog centra Islamske zajednice, Foto: MINA

Smještajni kapaciteti Centra su ograničeni na oko 200 korisnika u dvije zgrade posebno odvojene za djevojke i mladiće, a Centar korisnicima pruža i druge mogućnosti.

Postavljeni prioriteti

Kako je kazao Smajlović, rukovodstvo Centra, u okviru redovnih aktivnosti, ima jasno postavljene prioritete koji u fokusu drže kvalitetu smještaja, potom ishrane, prostora za učenje (čitaonice), ali i prostora kao što su klub za druženje, multimedijalna dvorana za edukativne sadržaje, ali i prostori za sportsku rekreaciju.

– U okviru redovne saradnje korisnicima smještaja u Centru otvaramo mogućnost za kreativno izražavanje i učešće mladih u različitim aktivnostima od sportskih, humanitarnih, edukativnih, do pripreme i provođenja projekata za olakšavanje učenja i unapređenje metodologije rada u akademskom napredovanju. Rukovodstvo Centra je ponosno na činjenicu da studenti aktivno učestvuju i rado se uključuju u različite aktivnosti koje organiziramo. To pozitivno iskustvo i energiju dijele s kolegama na fakultetima koji se uključuju u edukativne prije svega, ali i druge programe koje provodi rukovodstvo Centra, istaknuo je on.

Ismail ef. Smajlović nedavno je preuzeo funkciju direktora Centra, te je ovom prilikom govorio i o viziji rada za predstojeći period. Prije svega, s obzirom da je interes studenata za smještaj mnogo veći od mogućnosti Centra, Smajlović ističe potrebu proširenja kapaciteta.

– U tom pravcu su već otvoreni određeni razgovori na nivou rukovodstva Centra. Radimo analizu po svim elementima od značaja za pripremu prijedloga i uskoro će biti dostavljeni Rijasetu na razmatranje, naveo je on.

Moderni trendovi

Kako je najavio, drugo područje je unapređenje u postojećim kapacitetima u svim područjima, koji promoviraju kvalitetu života mladih.

– Akademska zajednica u koju spadaju i studenti, treba biti u toku s modernism trendovima i tu će Studentski centar tražiti svoje mjesto da odgovori potrebama korisnika za kvalitetniji rad i bolji uspjeh od razumijevanja klasike do primjene digitalizacije. Dakle, tradicija i globalizacija ne trebaju biti u sukobu, naprotiv treba je učiniti komplementarnom i to je moguće, akcentirao je Smajlović.

Također, naglasio je da je Studentski centar svojim radom i rezultatima opravdao svoje osnivanje.

Advertisements

– Lijepo je podijeliti zapažanje da je Studentski centar opravdao osnivanje. S ove vremenske distance, pet godina, može se analizirati dosadašnji rad i doprinos. Ako uzmemo u obzir činjenicu da rukovodstvo Centra nije imalo incidenata s korisnicima/studentima, naprotiv oni su aktivno učestvovali u prijedlozima za poboljšanje i ta interakcija je podarila očekivani uspjeh, s kojim je aktuelno rukovodstvo Islamske zajednice na čelu s reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem, krenulo u ovaj projekat 2015. godine, kazao je on.

Ukazujući na činjenicu da budućnost naroda, društva, zajednice u najvećoj mjeri zavisi od mladih generacija, njihovog pravilnog odgoja, obrazovanja i usmjerenja, Smajlović je naglasio su mladi vrijednost i da im je potrebno posvetiti dužnu pažnju.

– Narod, generacija ili društvo koje misli na svoje bolje sutra treba ulagati u podučavanje mladih. Programi, metodologija ili, bolje rečeno, nastavni planovi trebaju biti primjereni vremenu, prostoru i osobama koje učestvuju u procesu učenja. Svima! Zdrava jedinka, ljudsko biće po prirodi teži najboljem i tu svi trebamo biti uključeni. Odgovorno rukovodstvo u državi, Islamskoj zajednici i drugi činioci koji kreiraju i utiču na javno mnijenje trebaju biti podrška mladima i kada se rađaju u porodici da osjete toplinu doma, kada ulaze u odgojno-obrazovne ustanove da dožive pažnju, kada se susreću s institucijama sistema da prepoznaju odgovornost i konačno, na svim nivoima društvenog života da postoji poticaj za uspjeh i napredak do konačnog cilja, a to je zdrav član društvene zajednice, naglasio je Smajlović.

Velika porodica

Dodao je da u radnom okruženju Studentskog centra prepoznaje profesionalnu odgovornost uposlenika koju potiče entuzijazam.

– Stalo nam je da naše radno okruženje izleda uredno i lijepo, da naši korisnici pokazuju primjerenu kulturu ponašanja i konačno, da na svim područjima postižemo vrhunske rezultate. Zato i našim mladima pokazujemo da je uspjeh moguć i da svoje sposobnosti koriste za velika ostvarenja. Mladima treba kvalitetan sadržaj za učenje, dobri uzori i mnogo razumijevanja od svih koji ih dotiču! Ugođaj je biti dio ove velike porodice mladih osoba u Studentskom centru, kazao je on.

Također, osvrnuo se i na to šta ustanove, kakva je i Studentski centar, trebaju ponuditi, kako bi mladi imali priliku ispoljavati svoje kreativne sposobnosti, usmjeravati svoju energiju, znanje i ambicije na društveno-korisne projekte i aktivnosti.

– Stalna interakcija koja treba rezultirati razmjenom iskustava. Mladi koje tretiramo na razini akademske zajednice već imaju iskustva koja su od značaja za sve i to treba koristiti. Rukovodstvo Studentskog centra planskim aktivnostima i stalnom komunikacijom s mladima kroz različite kanale kominiciranja dolazi do važnih informacija koje oblikuju naš odnos. Propisi, programi i drugi dokumenti su samo okvir, odnosno staza po kojoj se krećemo da bismo pokazali svoju osobnost u punom kapacitetu. Forma je pomagalo u razvoju koji će u konačnom rezultatu otkriti suštinu, istaknuo je direktor.

Naveo je da su korisnici Studentskog centra kroz razne aktive često lideri u vođenju projekata humanog djelovanja do sofisticiranih edukativnih programa.

– Oni su glavni promotori našeg rada. U projekte Studentskog centra se prijavljuju i uključuju studenti i mladi iz drugih obrazovnih ustanova. Stoga naša saradnja s mladima je stalna aktivnost i kroz taj oblik ćemo tražiti nova područja i pružati odgovore koji treba, društvo, zajednica, porodica i pojedinac, zaključio je Ismail-ef. Smajlović u razgovoru za Agenciju MINA.

Studentski centar Islamske zajednice pruža usluge smještaja i ishrane za sve redovne studente Univerziteta u Sarajevu. U domu su smješteni studenti sa različitih fakuleta.

Pogledajte kako izgleda studentski dom Islamske zajednice u BiH 1