Podrška omladinskom sektoru u fokusu događaja “Dobre lokalne uprave za bolju podršku mladima”

Događaj pod nazivom „Dobre lokalne uprave za bolju podršku mladima / Good Governance 4 Youth: Rethinking Better Performance“ organizirao je Institut za razvoj mladih KULT, 25.1.2023. godine u sklopu inicijative Capacity Building Works.


IMG 6464 scaled

Ovaj događaj je bio  prostor za dijalog jedinica lokalnih samouprava, omladinskih udruženja i relevantnih institucija vlasti o načinima unapređenja pružanja podrške omladinskom sektoru kako bi ostao održiv i bio pokretač pozitivnih promjena u lokalnim zajednicama.

– Ambasadu Švicarske čine sretnom rezultati projekata, koji su vrijedni rad mladih ljudi. U ovom projektu, koji provodimo sa Institutom, pokušavamo da spojimo mlade ljude u Bosni i Hercegovini sa vlastima na općinskom nivou. Sada smo se fokusirali na četiri zajednice – Banja Luku, Ilidžu, Teslić i Tuzlu i kao rezultat te saradnje, mladi u ovim općinama imaju bolji pristup i saradnju sa općinskim vlastima. U saradnji sa njima mogu da provode projekte koji su važni za njihova udruženja, naveo je gosp. Siroco Messerli, direktor za saradnju Ambasade Švicarske u BiH.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

cutIMG 5894 scaled

– Ponosni smo na partnere iz lokalnih uprava i nevladinih organizacija iz Banja Luke, Ilidže, Teslića i Tuzle, koji su maksimalno iskoristili ono što smo im u ovom partnerstvu ponudili. Institut je razvio Metodologiju dodjele sredstava udruženjima od strane jedinica lokalnih samouprava u BiH za projekte podrške mladima. Općine su primijenile ovu metodologiju kako bi poboljšale svoj postojeći sistem transparentne dodjele sredstava. Uključene lokalne zajednice spremne su nastaviti primjenjivati usvojenu metodologiju i dalje, i to ne samo u oblasti podrške mladima nego i u drugim sektorima. Stoga smatram da je ova inicijativa uz velikodušnu podršku Vlade Švicarske, bila odličan spoj dobrog upravljanja i podrške mladima, rekao je gosp. Jasmin Bešić, direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

Nakon uvodnog obraćanja prisutni su mogli pogledati umjetnički performans grupe mladih DIS Teatar iz Banja Luke, a nakon toga uslijedila su dva panela na kojima su učestvovali predstavnici omladinskih organizacija, predstavnici jedinica lokalnih samouprava i predstavnici institucija vlasti. Događaj je putem panela i radnih grupa rezultirao zaključcima i preporukama, koje će kasnije biti pretočene u dokument analize i smjernica za transparentnu i efikasnu podršku omladinskom sektoru.

Voditeljica incijative Capacity Bulding Works, gđa Ajka Rovčanin rekla je da je Institut u godini koja je iza nas  sarađivao sa Gradom Banja Luka, Općinom Ilidža, Opštinom Teslić i Gradom Tuzla, radeći na unapređenju procesa dodjele budžetskih sredstava omladinskim organizacijama. Četiri jedinice lokalne samouprave i Institut su dodijelili sredstva iz zajedničkog fonda za podršku aktivnostima 32 udruženja koja rade na pitanjima mladih u tim lokalnim zajednicama.

Svrha ovog skupa bila je promovirati važnost dobrog upravljanja procesom dodjele budžetskih sredstava omladinskim organizacijama, jačanja kapaciteta ovih organizacija, te važnost rada s mladima u lokalnim zajednicama. Događaj je organiziran kroz program Capacity Building Works, koji provodi Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Vlade Švicarske.