Poboljšajte svoje pamćenje uz ovaj mali trik

Ovaj mali zadatak može osposobiti vaš "memorijski mišić" za obradu i zadržavanje više informacija.


contemplative girl with gadgets notepad

Prema stručnjaku za poboljšanje pamćenja Jimu Kwiku, izdvajanje vremena za vježbanje desetocifrenog broja moglo bi biti jedan od najboljih načina za vježbanje našeg mozga. Memorizovanjem jednog broja telefona sedmično potičete vaš mozak na pamćenje mnogo kompleksnijih stvari!

Zašto? Jer, prema Kwiku, pamćenje malih stvari može nas naučiti kako se sjećati krupnijih stvari.

Mozak je poput mišića. S upotrebom jača. Što više treniramo naš mozak da uči, pamti i prisjeća se, to ćemo ubuduće bolje obavljati sva tri ta zadatka, podsjeća Kwik.

Ako ne gledate na svoj mozak kao na mišić, vjerojatno ga posmatrate kao šolju. Vjerovatno ćete imati osjećaj u neka doba kao da se ta šolja prelijeva. To se naziva “digitalnim potopom”, gdje je naš mozak zatrpan informacijama.

Kako bi se borio protiv toga, Kwik preporučuje izdvajanje sedmično pola sata, u kojih ćete si osigurati vrijeme bez tehnologije, isključiti sve nepotrebne obavijesti, a u kojem ćete se potruditi da upamtite telefonski broj jedne osobe s kojom redovno razgovarate. Kwik je rekao da čak i taj mali zadatak može osposobiti vaš memorijski mišić za obradu i zadržavanje više informacija.