Peti forum o zapošljavanju mladih i Konferencija o rastu zaposlenosti – na putu ka obnovi

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Svjetska akademija umjetnosti i nauke (World Academy of Art and Science), u saradnji sa švajcarskim Projektom zapošljavanja mladih (YEP) i Federalnim zavodom za zapošljavanje (FZZZ), organizuju međunarodnu konferenciju pod nazivom Konferencija o rastu zaposlenosti – na putu ka obnovi.


Foto: YEP
Foto: YEP

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Svjetska akademija umjetnosti i nauke (World Academy of Art and Science), u saradnji sa švajcarskim Projektom zapošljavanja mladih (YEP) i Federalnim zavodom za zapošljavanje (FZZZ), organizuju međunarodnu konferenciju pod nazivom “Konferencija o rastu zaposlenosti – na putu ka obnovi”.

Konferenciju će otvoriti predstavnik Svjetske akademije nauka i umjetnosti Gerry Jacobs (Urednik Cadmus Journal i potpredsjednik The Mother’s Service Society, South India), šef delegacije EU u BiH Peter Sorrensen, te ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Ova konferencija će pokušati oblikovati inovativne ideje i mjere neophodne za prevazilaženje izazova i prijetnji ispred Bosne i Hercegovine, uz istovremeno potenciranje potrebe za rješavanjem problema kreiranja novih radnih mjesta u periodu nakon prirodnih katastrofa koje su teško pogodile i uništile Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku. U okviru Konferencije će se održati i 5. Forum o zapošljavanju mladih kojim će predsjedavati poljski profesor Zbigniew Bochniarz, član Svjetske akademije nauka i umjetnosti, a dopredsjedavajući će biti prof. dr Anto Domazet, državni poslanik i profesor ekonomije.

Na Forumu će se razmatrati neiskorištene mogućnosti i uspješne priče, te mogućnosti za promovisanje preduzetništva i samozapošljavanja. Jedna od uspješnih priča će biti i HUB 387, koji je razvijen uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, saopšteno je iz YEP-a.

Konferencija će se održati u utorak, 1. jula 2014. godine, u Velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa početkom u 9:30 časova.

(yep.ba)