Pet stvari bez kojih ne možete započeti novu akademsku godinu

Ljeto i odmor napustili su nas, ispitni rokovi bliže se kraju, a to znači povratak u studentske klupe i početak nove školske godine.


things 1569578498

Bez obzira da li si brucoš ili iskusan student, prva predavanja nikada nisu laka. Nakon sunca i kupanja, treba se priviknuti na ponovni odlazak na fakultet i slušanje predavanja. Tu je i upoznavanje novih kolega, što je super stvar, ali tek kada prođe ta početna faza upoznavanja koja zna biti malo neugodna. Tu su i studentske obaveze koje nam profesori prvu sedmicu iznesu, počinje strah kako sve stići, i kako ubaciti kafu između predavanja i seminara. Naravno, sve to prati misao o tome koliko trebamo učiti, čitati, pisati i tužna pomisao što će biti s našim izlascima i društvenim životom mimo faksa?

Ne brinite, život ne staje s prvim predavanjima, a kako biste bili što spremniji, priupitali smo neke studente bez čega oni ne mogu započeti novu akademsku godinu, prenosi mojfaks.com.

Za početak kafa

Studentica Selma, govori nam kako bez kafe nikako ne može, a to savjetuje i svim studentima. Imate u pekarama kafu za ponijeti, možete je napraviti i ponijeti od kuće – sve opcije su dobre, a njoj je kafa njena “moralna podrška kroz dan”. I vjerujemo joj, jer nekada raspored je toliko stisnut da se ne stigne popiti ona kratka u obližnjem kaficu između predavanja, a sva predavanja nisu toliko zabavna da možemo garantovati budnost na njima.

Ali ništa bez mobitela!

Svi studenti s kojima smo razgovarali, poslije kafe, kao drugi najvažniji rekvizit koji morate imati na predavanju ističu – mobitel. Iako je teško i zamisliti da neko danas napusti stan bez mobitela, u žurbi se svašta zna dogoditi. Pored kafe, mobitel također mnoge studente drži budnima i služi da skrate vrijeme na predavanjima koja ih iz nekih razloga ne interesiraju. Bilo da su profe neinovativne i samo čitaju s vlastite prezentacije, ili su prinuđeni slušati o materiji koja ih nikako ne interesira, Maja nam govori da bez mobitela nikako ne ide na predavanja.

Bez mobitela ne idem na predavanja. U prvoj sedmici treba mi da odmah mogu unijeti u kalendar kada su ispiti i parcijale, kao i ostale obaveze, a kasnije naravno mi olakšava predavanja. Često slikam prezentacije, jer mi se ne da pretjerano zapisivati, a dosta vremena provodim surfajući netom i dopisujući se s prijateljima, kaže Maja, te dodaje da nosi i punjač sa sobom za slučaj ostajanja bez baterije.

Živimo u digitalnom svijetu, ali olovku i svesku moraš imati

Kada imate prijatelja na predavanju, poželjna je i sveska i olovka. Prvo, djelovat ćete ozbiljnije jer će ispasti da pratite i uvodne prezentacije profesora, što može ostaviti neki pozitivan dojam, pogotovo ako je manja grupica na predavanju. A studentica Dina kaže nam, uvijek dobro dođe imati i list papira za dobro staro prosljeđivanje poruka do nekog studenta na kraju reda ili igranje ‘vješala’ s frendom pored. Tako da, spakirajte mali rokovnik i ne vadite ga iz torbe, u protivnom ćete sigurno kad-tad pitati ‘imate li list papira ili hemijsku?’

I za kraj – naočale!

Studentica Lara, kao najvažniji rekvizit koji morate imati već od prvog dana ističe naočale. Ako imate problem s vidom, dioptrijske i sjedenje u prvim klupama su ono što je za vas. A ostalim sretnicima savjetuje nošenje sunčanih naočala, zadnje redove amfiteatra i laganu dremku kada god to predavanje dozvoljava.

Nadamo se da smo ovim savjetima, malo razbili tremu i nervozu oko početka predavanja, a zasigurno sve će na kraju biti dobro. Studentski dani su ipak svima najljepši dio života, čak i ako ih prespavate ili pretipkate na mobitelima.

(STUDOMAT.ba)