Pet situacija na faksu u kojima ćete totalno odbaciti logiku i ponašati se – tipično studentski

Vrijeme provedeno u 'ganjanju' diplome jedinstveno je i neponovljivo. Možda zato za većinu studenata ne vrijede logička pravila za zdraviji i uspješniji život u ovom periodu.


university graduates at graduation ceremony

Bitno je da odmah na početku studija shvatite da je to skroz ok. Imat ćemo dovoljno vremena biti “odrasli” i odgovorni…malo kasnije.

Svi znaju da se najbolje (i najteže) uči iz vlastitih pogrešaka, stoga evo 5 najčešćih koje ćete napraviti tijekom studiranja – unatoč zdravom razumu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Hranite se užasno

Smoki i kafa tijekom ispitnih rokova, u ležernijim periodima godine – pohano iz menze? Da, to je studentska svakodnevica mnogih mladih koji studiraju. I ok, iako ovakva „prehrana“ često urodi kojim kilogramom viška (tko još ne zna za “brucoških 7”?), nikoga dosad nije otjerala u grob.

Obaveze rješavaš 5 do 12 – uvijek

Da, to je taj kliše, ali ima taj status samo zato jer je istinit. Tanka je granica od one “ma, imam još dovoljno vremena” do one “o ne, rok za predaju seminara od 10 hiljada riječi je sutra, a ja imam samo naslov” i ogromne količine stresa koja uslijedi nakon ove druge “spoznaje”. Ipak, svi smo barem jednom bili u toj situaciji, zar ne?

Nema lakšeg puta

Da, svi mi imamo one neke opcije polaganja kolokvija, mini testova i sličnih stvarčica kojima možemo zaraditi 10, 20 ili 30% ocjene, ali čemu se zamarati kad možemo učiti tjednima i počupati 7 pramenova kose u procesu polaganja jedne kobasice od ispita kad dođe zadnji rok? Ili možeš sudjelovati na seminarima ili predavanjima koja ti nose bodove ili nadoknađivati propušteno u vidu beskrajnih seminara? Svi znamo da najčešće biramo ono teže jer nam se jednostavno ne da, piše Mojfaks.hr.

Trošiš novce na gluposti

Svi raspolažemo nekim budžetom tijekom studija, češće skromnijim no izdašnijim i kad potrošimo 20% na skripte i kopiranja i kafe među predavanjima, ostane još nešto za javni prijevoz i ostale troškove društvenog života (u koroni je to doduše dosta reducirano) i eto nas na nuli. Za zdrave navike jednostavno nema dovoljno. Ili pak 80% budžeta potrošite u prvih 9 dana mjeseca, a onda zbrajate feninge do nove rate stipendije ili plaće ili milostinje roditelja. Da, i to je svakodnevica koja doprinosi studentskom iskustvu.

Donosiš pijane odluke

Da, kome se nije dogodilo? Iako je studiranje u posljednjih godinu dana drugačije no prije i obilježeno puno skromnijim prilikama za ovu točku nelogičnih poteza tijekom faksa, sigurni smo da su preživjeli, pa barem u najoskudnijem obliku. Pojesti tri bureka, javiti se bivšem, poslati mail profesoru, malo odmoriti u hodniku studentskog doma (nakon čega završiš na svim studentskim Facebook grupama)… kad-tad i vi ćete odlučiti nešto “pametno” pod utjecajem alkohola. No, tko nije ovako zgriješio neka baci prvi kamen.