Pet savjeta kako da savladaš strah od javnog nastupa i “pokidaš” usmeni ispit

Da li imate tremu pred usmene ispite?


ljuti profesor student

Strah od javnog nastupa (glossophobia), nezavisno da li je u pitanju posao ili fakultet, javlja se nezavisno od profila ljudi. To često nije posljedica naše nespremnosti, već prosto unutrašnja strepnja da na pravi način nećemo uspjeti da prezentujemo svoje ideje, znanje ili prijedloge pred malom, a pogotovo pred velikom grupom ljudi.

Advertisements

Iznenađujuć je podatak da se ovaj strah nalazi na samom vrhu liste strahova u populaciji, odmah ispod straha od letenja! Međutim, iako je letenje (u avionu ili padobranu, naravno) nešto što možemo izbjeći ukoliko ga se plašimo, sa javnim nastupom to nije tako i zbog toga je javni nastup nešto na čemu treba da se radi.

Iako svako od nas iza sebe ima različitu prošlost, time i različito iskustvo i niko od nas nije jednako elokventan ili načitan, sve izazove na koje naiđemo treba da gledamo sa istom mišlju: ako neko nešto može da uradi, svako može to da nauči. Iznenadili biste se sa pričama velikih govornika koliko pripreme leži iza njihovih govora. Niko nije rođen kao sjajan govornik.

Pa kako su onda nečiji javni nastupi bolji od drugih? Odgovor je vrlo jednostavan: neki ljudi su više radili na svom javnom nastupu od drugih!

Koliko god da nam javni nastup nije najomiljenija stvar ikada – nažalost, ne možemo ga izbjeći. Jer javni nastup nije samo prezentovanje velikog projekta pred predstavnikom velike svjetske korporacije od kojeg nam zavisi budućnost, izlaganje doktorske disertacije pred komisijom od kojeg nam zavisi karijera ili bilo kakva grandiozna izlaganja koja nam prva padaju na pamet (kao nemoguća i fascinantna za onoga ko to uradi onako kako mi nikada ne bismo mogli).

Javni nastup je sve ono sa čime se susrećemo svakodnevno u interakciji sa drugim ljudima kada izlažemo svoje ideje i ostavljamo utisak. Ukoliko ste baš vi ti tremaroši, ali jedini način da izbjegnete javni nastup je da ne postojite. S obzirom da je to nemoguće, preostaje vam samo da usvojite male trikove koji će vam pomoći da postanete oni govornici kojima ste se divili.

Najbolji period za vježbanje javnog nastupa su upravo usmeni ispiti baš zato što smo bačeni u vatru i „natjerani“ da to uradimo bez ikakvih izgovora.

Naoružajte se znanjem

Ne, ovo nije nikakav trik. Ovo je preduslov da “pokidate” ispit iz jednog jedinog razloga: kada imate znanje, imate samopouzdanje. Kada imate samopouzdanje, vi šaljete sliku – vau, jel moguće ovo?! Da li ćete učiti mjesecima, sedmicama, danima ili jedan dan – to zavisi od vas i vaših kapaciteta. Ali da biste “pokidali” ispit, treba da znate toliko da ništa ne može da vas iznenadi, piše najstudent.com.

Pretpostavite moguća dodatna pitanja

Advertisements

Ukoliko ste prvi korak savladali dobro, onda je ovaj drugi skroz lagan. Jako je važno da budete fleksibilni i prilagođavate se situaciji. Razmislite o tome šta bi mogao profesor da vas pita na tu temu. Budite pametni, smislite unaprijed neočekivan odgovor kojim ćete finiširati ispit. Naravno, ovo nije 100% moguće u svakoj prilici.

 Budite fizički odmorni i pripremljeni za ispit

Naspavajte se, ljudi. Stvari koje niste naučili do posljednje noći, nećete naučiti ni tada. Jedino što može da se desi je da se zbunite (i ako vjerujete u teorije o zakonu privlačenja, da privučete baš to pitanje za koje se molite da ne dobijete). Posljednji dan posvetite ponavljanju gradiva, a posljednju noć odmaranju. Počastite se dobrim snom, da biste se ujutru počastili dobrom ocjenom. Prije ispita jedite, jer naše tijelo i naš um su povezani. Nemojte na sav stres još da budete i gladni.

Strukturišite svoj koncept

Iskoristite koncept maksimalno. Vaše pravo je da dobijete dovoljno vremena za koncept i većina profesora vam neće praviti problem ukoliko zamolite za još koji minut da završite svoj koncept. Taj koncept ne treba da bude referat koji ćete čitati sa papira, već teze, kratke rečenice i smernice. Prije ispita imamo (u najmanju ruku) milion informacija u glavi, te da ne bismo samo letjeli sa jedne na drugu stvar, koncept treba da ima uvod, razradu i zaključak. Prvi utisak je najbitniji i zato nakon što ispišete teze na papir, osmislite šta bi u kom dijelu bilo najpogodnije za izlaganje (možete i brojevima ili strelicama da označite redoslijed kojim ćete pričati o tezama). Napravite takav uvod da profesor vidi da znate o čemu pričate.

Regulišite disanje i popijte vode

Normalna reakcija našeg tijela kada je pod stresom jeste da se zgrče mišići, srce počne ubrzano da kuca i glas da podrhtava. Ukoliko vas ovo dekoncentriše u prvih par minuta dok pišete koncept, zastanite i upotrebite neku od tehnika disanja. Istraživanja su pokazala da je trema najjača u prva tri minuta, a nakon toga opada. Svakako, kada završite koncept i prije nego što počnete sa izlaganjem, dišite par minuta dok vam se ne uspore puls, otkucaji srca i glas ne stabilizuje. Nakon toga popijte vode i spremni ste da oduvate ono zbog čega ste i došli.

Razumije se, možete spavati 12 sati, najesti se i napiti vode – ukoliko niste učili, uzalud ste se odmarali. I također, ukoliko ste učili mnogo, a pojede vas trema, postoji realna vjerovatnoća da nećete iznijeti svoje znanje na pravi način i da nećete proći onako kako ste planirali. Međutim, ovih pet stavki u kombinaciji daju dobitnu kombinaciju koja se pokazala kao uspješna baš svaki put.

Neka vam, zbog vas, javni nastup bude cilj, a usmeni ispit samo način da radite na njemu. Neka bude izazov, a ne problem.