Pet razloga zašto nemate motivaciju i savjeti kako da je probudite

Posvećenost i uloženo vrijeme, ključevi su uspjeha kada je riječ o obavljanju nekog posla.


ucenje

Posvećenost i uloženo vrijeme, ključevi su uspjeha kada je riječ o obavljanju nekog posla. Međutim, na rad često utiče i raspoloženje.

Dešava se da loše raspoloženje i bezvoljnost traju danima, pa da zbog toga nekome treba mnogo više vremena i truda da obavi neke najjednostavnije zadatke. Ključ motivacije je u želji da se zadatak obavi i da se uberu plodovi vrijednog rada.

Važno je da nikada ne izgubite iz vida koji je vaš krajnji cilj i da ne dopustite raznim preprekama sa kojima ćete se susretati da vas savladaju.

Zašto vam nedostaje motivacija?

1. Ne vidite širu sliku

U mnogim slučajevima ste toliko fokusirani na sam zadatak i pokušavate da ga odradite bez greške, da ste izgubili iz vida razlog zbog kog ga radite i koji rezultat iščekujete. Možda vam to djeluje kao dobra stvar, ali je velika greška, jer tako vidite samo teret pred vama i svu snagu usmjeravate samo na njega, pa vremenom “pregorite” i to vam ubije volju.

2. Pesimistični ste

Ubijeđeni ste da posao ne obavljate kako treba i da ne možete da obavite zadatak uspješno.

3. Nemate cilj

Počeli ste da radite nešto, ali ne znate ni sami zašto. Ne vidite koji je mogući rezultat i koja je nagrada. Onako kako vas ciljevi motivišu, tako vas nedostatak istih demotiviše.

4. Imate nerealne ciljeve

Možda ste svoje ciljeve postavili nerealno, pa vam svi zadaci djeluju nepremostivo i teško. Čini vam se da ste u startu poraženi i ne vidite uopšte mogućnost za rješenje problema.

5. Ne možete ni da počnete

Ovo je čest problem – toliko ste nemotivisani da ne želite ni da počnete sa učenjem ili radom. U samom startu vam se posao čini kao preveliki zalogaj, pa ga odlažete za vrijeme kad ćete biti “raspoloženi“.

Šta treba da uradite?

Prije svega, radite ono što volite. Neka vaš posao bude nešto u čemu uživate i što će vam donijeti ono što želite, bilo da je u pitanju novac, nova poznanstva, putovanja ili duhovna satisfakcija.

Neophodno je da dobro razmislite i razgraničite sebi šta je tačno vaš zadatak, šta je cilj i šta je nagrada. Umjesto da se fokusirate na to kako je zadatak težak, pokušajte da razmišljate više o tome šta dobijate njegovim obavljanjem.

Vi sami utičete na svoje sposobnosti, pa samim tim i na vjerovatnoću da ćete zadatak obaviti kako treba.

Ciljeve postavite jasno i striktno, ali neka oni budu realni i dostižni. Cilj za koji ubijedite sebe da možete da ga ostvarite, dat će vam i entuzijazam koji je neophodan da biste zadatak priveli kraju.

Samo počnite da obavljate ono što treba. Možda trenutno nemate volje, ali ako razložite velik zadatak na više manjih, pa počnete da obavljate jedan po jedan manji, vremenom ćete dobiti i volju da posao privedete kraju, prenosi Studenti.alo.rs.