Pet poslova koje možete započeti bez novca

Ukoliko si poput miliona ljudi širom svijeta koji sanjaju o pokretanju svog biznisa, ali ti na tom putu stoji mnoštvo prepreka, pogledaj pet poslova koje možeš započeti bez marke u džepu.


Woman working on a laptop on a laptop
Ilustracija: Envato

Content provider

Web site poput Fiverra nudi sjajnu priliku za sve kreativce, pisce, urednike, fotografe, umjetnike da nude uslge kupcima širom svijeta. Iznos novca koji se može zaraditi zavisi od individualnih karakteristika i talenta kao i usluge koju pojedinac nudi. Preduzetnica Alexandra Fasulo objasnila je da je započela 5 dolara, a sada ima mrežu kupaca gdje zarađuje 6 cifara godišnje, piše japoduzetnik.com.

Lične kreacije

Prije svega, to se odnosi na poslove poput umjetnosti i zanata. Na primjer, ako ste slikar, možete svoja umjetnička djela prodavati bez ulaganja više od umjetničkog materijala i vlastitog vremena. Platforme poput Etsy, eBay i Amazon udovoljavaju kreativcima i olakšavaju stvaranje profita od njihovog rada.

Kućne usluge

Kućne usluge vas ne koštaju jer nisu materijalna roba. Ukoliko radite u kući/stanu neće vam trebati poslovni prostor i samim tim ćete uštedjeti novac. Na primjer, možete započeti usluge čuvanja djece, šetanja kućnih ljubimaca, usluge čišćenja domova, dvorišta i slično.

Preprodaja

Ideja preprodaje je jednostavna: nabavljate proizvode i prodajete ih drugim ljudima. Za nabavku ove robe možete koristiti npr. dropshipping. Dropshippingom ćete isporučiti direktno od proizvođača (i ostvariti manji profit), ali gotovo da vam neće trebati gotovinski novac za pokretanje.

Usluge popravljanja ili usluge vještina

Ako imate određenu vještinu, svoju kvalifikovanu radnu snagu možete koristiti kao glavni pokretač prihoda za svoje poslovanje. Na primjer, ako ste majstor, mogli biste se udovoljiti osobama koji ne znaju puno o popravkama u kući. Baš kao i usluge kod kuće, ove vrste poslova ne zahtijevaju fizičku ustanovu i ne zahtijevaju ulaganje u bilo šta unaprijed, osim u alate ili opremu koji će vam trebati za posao, koji će varirati u cijeni.