Pet očitih znakova: Saznajte da li ste najzrelija osoba u vašem društvu

Ko je najzrelija osoba u vašem društvu?


meeting of teenage friends group of cheerful happy teenagers
Foto: Envato

Tvoja grupa prijatelja je tvoja odabrana porodica. Koliko ih voliš toliko ti i idu na živce, ali iskreno, ne možeš zamisliti dan bez njih. Svaki član društva donosi nešto novo i zato vaša ekipa funkcionira tako skladno.

Neko od vas je ona osoba koja se uvijek živcira zbog obaveza u školi ili na faksu, drugi je onaj koji uvijek kasni na sve i najradije bi provodio dane u krevetu, treći je onaj koji prati apsolutno sve serije i uvijek je spreman o tome iscrpno razgovarati… I baš zbog toga se savršeno nadopunjujete.

Onog jednog zrelog i odgovornog člana ima gotovo svaka ekipa, jer on ili ona su ljepilo koje povezuje sve ostale članove. Da nema njih, budimo realni, gotovo niti jedno druženje se ne bi dogodilo, svaki izlazak bi se pretvorio u apsolutni haos, a pola naših zadaća ostalo bi nenapisano (jer da nas oni ne podsjete, ne bismo znali niti koji je dan).

Ovo je, usput, tvoj prijateljski podsjetnik da zahvališ svom najzrelijem prijatelju ili prijateljici što ti spašava život. Sumnjaš li da si taj prijatelj ili prijateljica baš ti, provjeri pomoću ovih pet ključnih znakova.

Ekipi je dosadno? Say no more

Dugo se nije dogodilo nešto uzbudljivo, ekipa se dosađuje i bezuspješno pokušava pronaći zajedničku aktivnost koju će svi prihvatiti – tu ulijećeš ti. Kao najzreliji član svake ekipe, obožavaš planirati zajedničke aktivnosti. Uvijek imaš najzabavnije ideje za druženja, izlaske i izlete.

Razumiješ da će svaka aktivnost propasti na prvom koraku ako neko ne osmisli i konkretan plan, a u tome briljiraš. Dok se drugi niti ne snađu, ti već raspoređuješ uloge i organizuješ ekipu kako bi sve prošlo glatko. Kad je u pitanju zabava, uvijek si dva koraka unaprijed.

Ne planiraš čekati kraj faksa da skupiš radno iskustvo

Ti si ona osoba koja je jedva dočekala prvu priliku da nađe posao i zaradi svoje prve novce. Džeparac ti nikad nije bio dovoljan i znaš kako ga podebljati na kreativne načine. Ako još studiraš, i prije završetka faksa imaš plan steći koju godinu iskustva na tržištu. Ne planiraš roditelje žicati za putovanje na koje biste ti i ekipa otišli, jer već imaš ideju kako ćeš novac zaraditi samostalno.

Budući da si najodgovorniji član ekipe, znaš sve o prijavljivanju na učenički ili studentski servis. Znaš da je prvi korak otvaranje računa u banci i razumiješ sve opcije koje su ti na raspolaganju. Fan si svega što ti štedi vrijeme i novac, pa tako i banaka.

Imaš najbolje savjete za ljubavne probleme

Veze su komplicirane. Niko to ne zna bolje od tebe. Najzreliji član svake grupe prijatelja odslušao je sve o problemima u ljubavnim vezama, čak i ako sam nikad nije bio u vezi. Zna kako biti podrška i dijeli najbolje savjete. Ima razumijevanja i za one prijatelje koje tješi nakon prekida, a koji se redovno vrate partneru iako su se dan prije toga zaklinjali da neće. Možda ne slušaju tvoje savjete, ali ih cijene, a ti im ne zamjeraš previše – baš zato imaš titulu najzrelijeg člana grupe.

Prijatelji prvo pitaju tebe, a tek onda Google

Najzrelija osoba u ekipi prvo je odredište za sva pitanja koja donosi osamostaljivanje. Razlog je jednostavan: ta je osoba ledolomac koja se prva baca u sve što donosi odrastanje jer naprosto ne može dočekati slobodu koju to donosi. Ako se prepoznaješ, vjerovatno si prvi član ekipe koji je prvi prijavio sve ispite mature, prvi odlučio što će studirati, odlučio hoće li živjeti u domu ili stanu, počeo planirati preseljenje, a paralelno s tim pronašao svoj idealni posao.

Znaš s novcem i uvijek tražiš najbolje ponude

Prijatelji će savjete oko svih tih pitanja najradije potražiti od tebe, jer ti vjeruju više nego roditeljima, profesorima, pa čak i internetu. To je posebno tačno u pitanjima novca: već znaš sve o štednji, investiranju, kriptovalutama, a razlike između tekućeg i žiro računa ili debitne i kreditne kartice imaš u malom prstu, piše Srednja.hr.

Najodgovornija osoba u ekipi uživa proučavajući načine na koje može uštedjeti, a posebno prateći kako joj se iznos na računu povećava iz mjeseca u mjesec, jer zna da je to najbolji put do samostalnosti. Ako si to ti, čestitamo, i službeno si najzrelija osoba u ekipi!