Pet najvažnijih stvari koje utječu na tvoj uspjeh na fakultetu

Na fakultetu postoji mnogo stvari koje su izvan tvoje kontrole. Ne možeš kontrolirati profesorovo raspoloženje, kao ni vrijeme ako će biti oblačno ili sunčano.


College student
Ilustracija: STUDOMAT

Ali postoji jedan skup vještina koje će ti pomoći – vjerojatno više nego išta drugo – da budeš uspješan tokom studiranja, a to je emocionalna inteligencija, ili EQ.

Profesor Daniel Goldman je prije mnogo godina napisao knjigu koja ističe različita područja emocija i kako neko može naučiti upravljati svojim emocijama. Danas, po mišljenju mnogih, iako je tradicionalna inteligencija važna, čak još važnije može biti mudro upravljanje svojim željama i emocijama, piše svakistudent.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pet od najvažnijih dijelova emocionalne inteligencije su:

  • Samosvijest – sposobnost “čitanja” vlastitih emocija i shvaćanje kakav utjecaj imaju na okolinu
  • Lična odgovornost – preuzeti odgovornost i znati prepoznati posljedice osobnih odluka i reagiranja
  • Prevladavanje stresa – naučiti opuštati se i razumjeti važnost opuštanja
  • Komunikacija – razgovarati o osjećajima sa razumijevanjem i biti dobar slušatelj
  • Empatija – razumijevanje tuđih osjećaja i uvažavanje različitosti mišljenja

IQ nije bitan.

Jeste li znali da ne postoji veza između IQ-a osobe i njene sposobnosti da osjeća empatiju prema drugoj osobi? I još, visok IQ ima veoma malo veze sa ličnom odgovornošću, ili sposobnošću nošenja sa stresom..

Šta to znači? To znači da, bez obzira na tvoj osobni IQ, postoje područja u kojima možeš doživjeti osoban uspjeh, ako si voljan poraditi na tome.

Ako savladaš ove vještine, možeš imati više uspjeha u životu.

Ljudi koji se dobro nose sa stresom će vjerojatnije postizati bolje rezultate na fakultetu. Razlog za to je da stres utječe na nas da ne upravljamo dobro vremenom i radimo stvari koje inače ne bismo radili. Dobro upravljanje vremenom nam daje više vremena da učimo, da se odmaramo i obično vodi ka boljim ocjenama.

Isto je istina i za ostala područja EQ – studenti koji su izvrsni u stvarima poput komunikacije, empatije i lične odgovornosti će obično imati i više uspjeha na fakultetu.

U svom blogu, Goldman kaže – Kompanije širom svijeta danas rutinski gledaju na EQ u zapošljavanju, promoviranju i razvoju svojih zaposlenika. Na primjer, Johnson and Johnson su otkrili da su, u odjelima širom svijeta, vođe mnogo jače u emocionalnoj inteligenciji nego njihove kolege.

Poruka je jasna. Uvelike se isplati raditi na tome da imate dobre EQ vještine dok ste još student – i na fakultetu i kasnije u karijeri.