Pet načina da preletite ispite

Januarski rok je oduvijek studentima bio najveća prepreka i najveći trijumf ukoliko ga prođu onako kako su zamislili.


ucenje 3

Najteži period u životu svakog studenta je kako se riješiti prokrastinacije i započeti učenje poslije praznika.

Kako biste se što brže riješili prokrastinacije, manjka koncentracije, ali i manjka želje za učenjem probajte sebi da obezbijedite sljedeće uslove:

Okruženje za učenje

Dobro okruženje u kojem ćete učiti je esencijalano. Nije potrebno da bude u potpunosti tiho, čak štaviše može da bude izbalansirano sa zvucima koji vas čak mogu podstaći da učite. U nekim slučajevima, nije ni čudo što su kafići bolja opcija od čitaonice u kojoj svi šapuću.

Muzika ili tišina?

Muziku možete iskoristiti da blokirate zvuke koji vas ometaju, ali će biti momenata i kada će vam biti preko potrebna tišina. Najvažnije je da slušate i odredite šta vam najviše odgovara.

Nije tajna da muzikom možete regulisati raspoloženje. Ako slušate brzu i agresivnu muziku dok vozite, vozićete brže. Ako slušate sporiju i smireniju muziku osjetit’ ćete se opuštenije. Tako je i određena vrsta muzike pogodna isključivo za učenje. Naravno, uzmite u obzir da određeni žanr ne odgovara svim ljudima i da svaka osoba ima poseban ukus, a naravno i muzika ne reaguje isto na svakoga.

Ono što se navodi kao muzika koja je loša za učenje su rap, country i ostali žanrovi koji imaju čiste vokale, zbog toga što se slušanjem glasova mozak dodatno opterećuje procesuiranjem. Dobra muzika za učenje je takozvana muzika okruženja, prirode, kao i instrumentalna koja će održati nivo energije bez ometajućeg ljudskog govora.

Imajte u vidu koja vrsta muzike je za šta:

  • Spora muzika bez teksta (za čitanje i pamćenje)
  • Brza muzika bez teksta (za pisanje i stvaranje)
  • Brza muzika sa tekstom (za fizički rad)

Odaberite prizor koji vam odgovara

Slično kao što za vaše uši zvuk treba da bude izbalansiran, ne isključujte oči. Odaberite idealan prizor za vaše oči.

Savršeno mjesto za učenje

Mnogo je zajedničkih karakteristika koje određuju dobro mjesto za učenje.

Razmak – Stvari koje su nam u vidokrugu treba da budu udaljene i bez interakcije kao što su oblaci, okean, planine, pješaci izdaleka. Dakle prizori treba da vas stimulišu, ali ne i da vam odvrate pažnju.

Prostranost – Osjećaj prostranosti može ublažiti anksioznost i stres u vezi sa skučenim oblastima.

Prirodno osvjetljenje – Dnevna svjetlost ili imitacija dnevne svjetlosti može imati pozitivan uticaj na vaše raspoloženje.

Ovo možete pronaći ako sjedite u kafeima ili u biblioteci ukoliko imate pogled na grad ili prirodu. Ne možete uvijek imati takav prizor, ali ga možete stvoriti, odnosno, simulirati. Evo i načina:

Sjedite pored prozora – Ovako možete steći utisak prostranosti ukoliko ste u skučenoj sobi.

Održavajte minimalistički radni prostor – uklonite sa vašeg radnog stola sve što vam može odvući pažnju, neka sve bude čisto, tako će vam pažnja biti ka prirodnih prizorima.

Pijte dosta tečnosti

Nedostatak vode uzrokuje stres i glavobolje. Uvijek imajte flašu vode kraj sebe ili neko piće bez šećera. Zaboravite na gazirana pića, voćne sokove ili smoothije koji su puni šećera.

Jedite zdrave obroke

Voće je prirodni energetski buster, puni su vlakana i ne morate da brinete da će vam nedostajati šećera. Crna čokolada je tu ako vam ipak zafali šećera. Povrće je zdravija alternativa koja vam takođe može ispuniti potrebu za vodom. Koštunjavo voće kao što je kikiriki, badem ili orasi su posebno dobri da vas učine sitim i to na zdrav način.

Šta izbjegavati?

Šećer i ugljeni hidrati u hrani imaju negativan efekat na vašu produktivnost. Da ne spominjemo da se na slatkiše možete lako navući. Izbjegavajte čokoladice, čips, instant nudle, bijeli hljeb, energetska pića, voćna pića i smoothije, kafu sa šećerom.

Brinite i o fizičkoj spremnosti za učenje

Dugo sjedenje vam može prouzrokovati bol u vratu i leđima, a da ne spominjemo da dugo sjedenje može dodati po koji kilogram.

Pravite pauze po pet minuta

Istegnite se, prošetajte, džogirajte 20 do 30 minuta. Ove kratke pauze imaju dvostruko značenje. Idu u korist mišićima, ali i dozvoljavaju vašem mozgu da se opusti i resetuje. Isto kao što krenete da gubite koncetraciju poslije sat vremena učenja, tako ćete izgubiti i mentalnu energiju ukoliko učite bez pauza.

Uklonite sve što vam skreće pažnju

Ugasite sve notifikacije jer su one najveći neprijatelj učenja. Poruka u inboxu vam može odnijeti deset minuta dragocjenog vremena.

Diskonektujte se sa svih društvenih mreža, neka vam telefon bude utišan jer samo pregledanje notifikacija i update-ova vam možete oduzeti i pola sata. Ako vam je već neophodan internet, privremeno blokirajte pristupe Facebook-u i drugim sajtovima kojie posjećujete.

Ispred sebe ostavite samo ono što vam je zaista neophodno. Možda zvuči drastično, ali nećete morati da isprobavate mnogo svoju snagu volje i karaktera, a produktivnost će vam se povećati.