Pet je različitih tipova mozga: Koji je vaš i kako to utječe na vaš život?

Na temelju istraživanja identificirana su pet primarnih tipova mozga koji utječu na to tko ste, kako se ponašate i kako se odnosite prema drugima, saznajte koji ste tip i što vam to donosi.


06 brain emotion.w710.h473

Jeste li se ikad zapitali zašto ste tako zabrinuti? Ili zašto ste tako emotivni? Je li vam itko ikada rekao da je to sve u vašoj glavi? Pa, u pravu su, donekle. Sve je zapravo u vašem mozgu. Na temelju najveće svjetske baze podataka skeniranja mozga povezanih s ponašanjem, sada se zna da način na koji mislite, djelujete i komunicirate s drugima ovisi o načinu na koji vaš mozak funkcionira.

Koji je tvoj tip mozga?

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nakon proučavanja više od 150.000 pretraga SPECT-a na mozgu u klinikama Amen, jasno je da nisu svi mozgovi isti. SPECT je alat za snimanje mozga koji mjeri protok krvi i aktivnost i prikazuje područja mozga sa zdravom aktivnošću, previše aktivnosti ili nedovoljnom aktivnosti, piše N1.

Na snimanju mozga su započeli tražeći obrasce koji bi mogli pomoći u dijagnosticiranju i liječenju stanja mentalnog zdravlja, poput ADHD-a, depresije, bipolarnog poremećaja i anksioznosti. No kako su proučavali sve više i više skeniranja, također su shvatili da određeni obrasci mozga odgovaraju tipovima ličnosti.

Na temelju istraživanja identificirali su pet primarnih tipova mozga koji utječu na to tko ste, kako se ponašate i kako se odnosite prema drugima. To je također razlog zašto davanje jedinstvenog plana liječenja svima koji imaju anksioznost, depresiju ili bilo koja druga pitanja mentalnog zdravlja nikada neće uspjeti. Pronalaženje prave prehrane, najboljih dodataka i najučinkovitijeg vježbanja za vaše potrebe ovisi o tipu vašeg mozga.

Tip 1: Uravnoteženi mozak

Uravnoteženi mozak pokazuje puni, ravnomjerni, simetrični protok krvi u većini područja.

Tip osobnosti: Ovo je jedan od najčešćih tipova mozga. Ako imate tip mozga 1, vjerojatno ćete biti usredotočeni, fleksibilni i emocionalno stabilni. Vi ste jedan od onih koji na vrijeme završi posao, pojavi se na vrijeme, ispuni obećanja i dobro se nosi sa životnim usponima i padovima. Općenito, niste previše preuzimatelj rizika i radije slijedite pravila.

Put do karijere: Pojedinci tipa 1 obično su dobri zaposlenici, menadžeri i koordinatori projekata u gotovo bilo kojoj industriji.

Stil učenja: Budući da ste usredotočeni i organizirani, obično vam ide dobro u školi ili na obuci na poslu.

Odnosi: Skloni ste se dobro igrati s drugima i imati odnose bez drame.

Potencijalni problemi: Ako jedete nezdravu hranu, pijete previše, previše sjedite na kauču i provodite sate na društvenim mrežama, možete imati probleme s mentalnim zdravljem.

Poduprite svoj uravnoteženi mozak zdravom prehranom, redovitim vježbanjem i uzmite multivitamine, omega-3 masne kiseline i vitamin D.

brain 1613922691

Tip 2: Spontani mozak

Ovaj tip obično ima nižu aktivnost u prednjem dijelu mozga u području koje se naziva prefrontalni korteks (PFC).

Tip osobnosti: S ovim tipom mozga volite isprobavati nove stvari, imate širok spektar interesa i radije radite stvari ubrzano nego što imate utvrđeni raspored. Razmišljate izvan okvira, ne vjerujete da se pravila primjenjuju na vas i obično kasnite na sastanke. Organizacija nije vaša jača strana, a vi toliko preuzimate rizik da bi vas ponašanje moglo dovesti u probleme.

Put do karijere: Spontani tip mozga vrlo je čest među poduzetnicima, zabavljačima, političarima i agentima za prodaju nekretnina.

Stil učenja: Ovaj tip je lako omesti i bori se s organizacijom, pa iako ste možda stvarno pametni, može vam biti teško da postignete svoj potencijal.

Odnosi: Budući da volite uzbuđenje u svom životu, ponekad imate tendenciju stvarati dramu u svojim vezama.

Potencijalni problemi: Možete se upustiti u rizično ponašanje, poput previše pijenja, uzimanja droga ili izvanbračnih odnosa. Ova vrsta je ranjiva na ADHD, depresiju i ovisnost.

Sudjelujte u strategijama životnog stila koje pojačavaju aktivnost u prefrontalnom korteksu, uključujući prehranu s više bjelančevina; uzimanje dodataka, poput zelenog čaja, rodiole i ginsenga; i radite kardio vježbe.