Papirnati avioni Čelikovića i Ćorića najbolji, predstavljaju BiH u Austriji

Ajdin Čeliković i Grgur Ćorić su najbolji piloti papirnatih aviona u Bosni i Hercegovini, a ostvareni rezultati na državnom finalu Red Bull Paper Wings takmičenja održanom proteklog vikenda u Sarajevu osigurali su im put ka velikom svjetskom finalu koje će biti održano od 11. do 15, maja u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu, gdje su izloženi eksponati nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.


paper sarajevo 2
Foto: Jadran Čilić

Prethodno su, podsjećamo, u kvalifikacijskom dijelu takmičenja, stotine aviona napravljenih vještim rukama studenata letjeli nebom u Zenici, Tuzli, Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci. Ipak, letjelice Čelikovića i Ćorića pokazale su se najnaprednijim u kategorijama “najveća udaljenost” i “najduže vrijeme letenja”.

Čeliković dolazi iz Kladnja i student je Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Za takmičenje je saznao od cimera koji je 2019. išao u Salzburg kao predstavnik BiH i koji mu je, kako kaže, pokazao kako se prave papirnati avioni.

– Kasnije sam tu tehniku sam usavršavao i sada je moj avion pobjednički u kategoriji najveća udaljenost. Letio je 37,8 metara, ističe on dodajući da, iako se pripremao nekoliko dana, pobjeda je došla neočekivano.

Grgur Ćorić je student Sveučilišta u Mostaru. U kvalifikacijskom dijelu takmičenja u Mostaru bio je najbolji, sa najboljim rezultatom u državi, te je s takvim rezultatom i došao na državno finale.

paper sarajevo 1
Foto: Jadran Čilić

– Očekivao sam pobjedu. Naravno, zadovoljan sam ostvarenim rezultatom od 9,32 sekunde. Vidimo se u Salzburgu, poručuje Ćorić.

Kategorija “akrobatska vještina” se još uvijek realizira online pa su studenti pozvani da o tome snime i kratki Instagram video koji mogu objaviti do 20. aprila, a sve informacije moguće je pronaći na zvaničnoj stranici takmičenja.

paper sarajevo 3
Foto: Jadran Čilić

Potom slijedi glasanje koje će trajati do 22.4., nakon čega žiri odlučuje ko će se pridružiti pobjedničkom dvojcu u svjetskom finalu u Austriji.

Inače, BiH je na velikom svjetskom finalu u austrijskom Salzburgu već imala predstavnike nekoliko puta. Najveći uspjeh 2012. ostvario je Almir Kišija sa drugim mjestom u kategoriji “najveća udaljenost”, dok je peto mjesto u disciplini “najduže vrijeme letenja” ostvario Vladimir Stanić.

paper sarajevo
Foto: Jadran Čilić