Ovo će biti neka nova zanimanja u 2030. godini

Naučnici su predvidjeli da će 2030. godine berze rada nuditi šarolika i neka sasvim nova zanimanja, a interdisciplinarnost će biti osnova svakog od njih.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nostalgičar

Nostalgičari će biti dizajneri enterijera koji će oživljavati omiljena sjećanja i trenutke svojih klijenata. Ukoliko želite svoj stari dnevni boravak iz 1980. godine ili kuhinju iz devedesetih – nostalgičari će vam to i ostvariti. Ovo zanimanje obuhvataće zanimanje terapeuta, istraživača historije i dizajnera enterijera.

Obnavljivači prirode

Posao koji obuhvata ovo zanimanje podrazumijevaće popravljanje štete koju je čovječanstvo nanijelo prirodnom izgledu okoline. Drugim riječima – uklanjaće ograde, betonske građevine i različite artefakte te ih mijenjati prirodom i zelenilom. Ljudi zainteresovani za ovaj posao moraće da ovladaju znanjima iz oblasti poljoprivrede i uređenja okoline.

Stručnjak za pojednostavljivanje

Ovo zanimanje posebno će biti traženo u poslovnom sektoru te će mu svrha biti pojednostavljivanje svakodnevnih obaveza zaposlenih unutar velikih firmi. Tako će na primjer zadatke koji imaju 15 koraka redukovati na samo jedan ili trodnevni rad sažeti na pola sata efikasnog rada. Vještine kojima će jedan takav “stručnjak” morati ovladati su matematika i empatija.

Terapeut za suočavanje sa smrću

Kako se životni vijek bude produživao, rast će i potreba za pomoć stručnjaka u planiranju posljednje faze života i suočavanje sa smrću. Osoba koja želi da radi taj posao moraće da ima iskustva u socijalnom radu, njezi bolesnika, obrazovanju i psihologiji.

(Novo vrijeme)