Ova tri savjeta pomoći će vam da preživite online ispit

Opće je poznato da su rokovi stresno vrijeme za studente.


online nastava

Život studenata je stalno stresan, čak i u vrijeme kada nema pandemije. Taj stres se nakuplja kroz godinu i svoj vrhunac doživljava u vrijeme ispitnih rokova. No, nakon ovih zimskih praznika nema povratka u dvorane, već pred ekrane. I kako preživjeti online ispite?

Opće je poznato da su rokovi stresno vrijeme za studente – teško je procijeniti je li gore onima kojima je stalo do fakulteta pa se trude, ili onima kojima je bitan prolaz, ako je moguće. Koji god tip vi bili, sasvim sigurno vam je već sada muka kad se sjetite što vas čeka krajem mjeseca.

Najgora stvar u cijeloj priči jest što će se na mnogim fakultetima vjerovatno i ovi rokovi održati u online izdanju. To znači dodatan stres u obliku straha od pucanja internetske veze ili blokiranja računara, ali i mnogima ostanak doma. S jedne strane, biti kod kuće znači uživati u maminoj kuhinji, a s druge strane, to znači ne moći živjeti studentski.

Studentski život je sastavljen od nekoliko bitnih elemenata, no jednu stvar je nemoguće zaobići, a to je studiranje. Studiranje ne traje samo za vrijeme rokova, no nekako su tada svi najviše aktivni. Vrijeme je to kad se najviše uči, pa bilo i samo dan (čitaj: večer) prije ispita. Ako studenti ne mogu studirati, koja je onda uopće poenta?

Sad se vjerovatno pitate kako to studenti ne mogu studirati – odnosno, ne pitate se ako ste student koji je prošli semestar rokove prvi put preživio kod kuće. Teško je to objasniti, no jednostavno rečeno – život u vrijeme rokova nije normalan, a roditelji (i ostatak ukućana) to ne toleriraju.

Dok je sasvim u redu u studentskoj sobi biti budan dva dana u komadu i sve vrijeme imati upaljen laptop i učiti, istovremeno bingeati novu seriju koju ste otkrili i jesti pizzu koju ste naručili prije dva dana, to vam kod kuće neće poći za rukom. Bit ćete sretni ako uspijete uopće imati mira za učenje, ali i za odmor.

Sve su to okolnosti koje će ove rokove učiniti još težima nego što bi inače bili. Zato, poučeni iskustvom s ljetnih rokova prošle godine, donosimo nekoliko savjeta koji bi vas mogli spasiti, piše srednja.hr.

Bježite glavom bez obzira

Zbog situacije u kojoj se nalazimo, većina studenata ima osiguran smještaj u gradu u kojem studira. Ne zato što žele mjesečno plaćati stanarinu, već zato što je postojala opcija moguće nastave uživo. Ako niste već tamo, sada je vrijeme za otići. Možda ćete morati izdvojiti koju marku više za kartu te hranu (a i režije, ako vam nisu uključene u fiksne troškove), ali na kraju dana se isplati.

Kao studentu, vaš prioritet je položiti što više ispita i izgubiti što manje živaca u tom procesu. Velike su šanse da vam to neće poći za rukom ako ostanete kod kuće. Oni koji imaju sreće će imati mir dok uče, no u vrijeme odmaranja čeka vas usisavanje, bacanje smeća, širenje veša i ostali kućanski poslovi. Nemojte zaboraviti na porodična druženja i sve one zaista normalne stvari koje inače radite. Inače da, ali ne za vrijeme rokova. Samo bježite.

Dogovor i raspored s porodicom

Rokovi su vrijeme nepredvidivih situacija kada vas odlazak na Instagram može koštati i do dva sata života koje ćete onda morati nadoknaditi s dva sata manje sna. To ćete teško uspjeti objasniti svojim ukućanima, no probajte postići nekakav dogovor. Kada napravite plan napada rokova (koji ćete sasvim sigurno napraviti, zar ne?), dogovorite se s njima da vas u te dane puste na miru.

Možda će vam to biti i dobra motivacija za riješiti ispite na vrijeme – niko ne želi biti izoliran od svoje porodice dok je sa svojom porodicom. Probajte im objasniti koliko vam je bitno imati mir i vrijeme za sebe u dane pred ispite, naglašavajući da je to ključno za uspješno polaganje ispita. Slobodno dodajte i to da vam fina hrana pomaže u koncentraciji.

Odmor

Nemojte zaboraviti odmarati. Odmor je bitan kod učenja općenito, a pogotovo sada kada se učenje većinu vremena svodi na buljenje u ekran. Vjerovatno ste i sami primijetili da se osjećate loše ili barem umorno nakon što dugo vremena provedete pred računarom. Problem je u plavoj svjetlosti koja ljudima baš i ne odgovara najbolje. Upalite filter plavog svijetla, no i tad si uzmite vrijeme za odmor.

Bitno je da vrijeme koje provedete odmarajući ne potrošite na skrolanje po društvenim mrežama ili bingeanje serija. Nećemo se lagati, radit ćete i to, no odvojite barem pola sata do sat u danu, kada zaista nećete gledati u ekrane. S obzirom na situaciju, možda bi porodični ručak bio dobra opcija? Jednostavno ugasite Internet i uživajte sa svojom porodicom.