Otvorene prijave za stipendije Općine Novo Sarajevo za školsku/akademsku 2021/22. godinu

Općina Novo Sarajevo objavila Konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima za šk./ak. 2021/22. godinu.


dsc1733 1024x678 1
Foto: Općina Novo Sarajevo

Pravo učešća na konkursu za dodjelu stipendija imaju učenici srednjih škola i studenti koji se nalaze na redovnom školovanju u srednjim školama i visokoškolskim ustanovama na području BiH, kao i studenti koji su imali pauzu između dva ciklusa studiranja, uz uslove da imaju prebivalište na području općine Novo Sarajevo, neprekidno najmanje 12 mjeseci unazad.

Potrebni uslovi su i da ne obnavljaju razred/godinu, da su u prethodnoj školskoj/akademskoj godini postigli uspjeh (učenici I razreda srednjih škola sa najmanjom prosječnom ocjenom 4,5 iz završnog razreda osnovne škole, učenici II, III i IV razreda srednjih škola sa najmanjom prosječnom ocjenom 4,5 iz prethodnog razreda, redovni studenti I godine sa najmanjom prosječnom ocjenom 4,5 iz završnog razreda srednje škole, redovni studenti II, III, IV, V i VI godine studija i studenti I i II godine II ciklusa, fakulteta tehničkih i prirodnih nauka sa najmanjom prosječnom ocjenom 7,5 iz prethodne godine studija, redovni studenti II, III, IV, V i VI godine studija i studenti I i II godine II ciklusa, fakulteta društvenih nauka sa najmanjom prosječnom ocjenom 8,0 iz prethodne godine studija), a općinske stipendije se ne dodjeljuju za dva i više kandidata iz iste porodice i kandidataima koji se stipendiraju iz drugih izvora.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Stipendije se dodjeljuju za tekuću školsku/akademsku godinu i isplaćivat će se za deset mjeseci, u visini od 650 KM za učenike I razreda srednjih škola, 700 KM za učenike II razreda srednjih škola, 750 KM za učenike III razreda srednjih škola i 800 KM za učenike IV razreda srednjih škola, 900 KM za studente I godine, 950 KM za studente II godine, 1000 KM za studente III godine, 1100 KM za studente IV godine i 1200 KM za studente V, VI i I i II godina II ciklusa.

U Konkursu se, između ostalog, navodi da se stipendije u okviru raspoloživih sredstava izuzetno mogu dodjeliti učenicima/studentima iz posebnih kategorija, a imaju prosjek ocjena manji od traženog i to: učenicima srednjih škola i studentima na osnovu liste Kantonalnog Centra za socijalni rad­ Službe socijalne zaštite Općine Novo Sarajevo,
učenicima srednjih stručnih škola Kantona Sarajevo, a na osnovu akta nadležnog organa, za dodjelu stipendija deficitamih zanimanja.

Iz Općine napominju da se sve dodatne informacije mogu dobiti u Službi za društvene djelatnosti, putem telefona 033/492-386 ili na e-mail: obrazovanje@novosarajevo.ba.

Konkurs ostaje otvoren do 31. oktobra, a za više detalja pogledati Konkurs Općine Novo Sarajevo za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima za šk./ak. 2021/22. godinu.