Otvorena Prva međunarodna naučna studentska konferencija

Tema prve konferencije je "Smart city – smart life", a cilj je da se studentima kroz predavanja i radionice predstave projekti koji imaju veze sa ovom svjetski aktuelnom temom.


213475
Foto: RTRS

Doprinos obilježavanju velikog jubileja – 6 decenija od osnivanja banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta dao je i Savez studenata ovog fakulteta organizovanjem prve međunarne naučno-studentske konferencije.

Na otvaranju, poručeno je da je cilj konferencije umrežavanje studenata iz regiona i svijeta sa privredom, a namjera da postane tradicionalna, piše RTRS.

Tema prve konferencije je “Smart city – smart life”, a cilj je da se studentima kroz predavanja i radionice predstave projekti koji imaju veze sa ovom svjetski aktuelnom temom.

Ideju nastalu prije dvije godine studenti ETF-a Јelena , Bojan i dvojica Aleksandara – sproveli su u djelo. Okupili su više od 500 studenata sa 8 fakulteta tehničkih nauka iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH.

– Tokom naredna dva dana biće organizovane brojne radionice od strane naših sponzora i prijatelja konferencije kao i panel diskusije i naravno sastanci između studenata kako bi vidjeli kako možemo da unaprijedimo međustudentsku saradnju, rekao je Aleksandar Јelić predsjednik Saveza studenata Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

Koliko je kadar koji izlazi sa ovog fakulteta konkurentan na svjetskom tržištu, imamo nebrojeno primjera. Mnoge kompanije su to prepoznale, pa pružajući podršku fakultetu, direktno ulažu u svoje buduće zaposlene.

– Ono što je posebno, meni posebno zadovoljstvo kao dekanu fakulteta jeste da imamo studente koju su sposobni da organizuju jedan ovakav događaj i što su uspjeli da okupe studente iz regiona, istakao je Zoran Đurić dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić je dodao da mu je kao nekom ko dolazi sa Elektrotehničkog fakuleta bilo posebno zadovoljstvo da podrži mlade ljude i u finansijskom i u institiucionalnom smislu.

“Povezivanje tačaka” je fraza koju često koriste učesnici konferencija, pojašnjavajući cilj svake od njih. Da će ova međusobno umrežiti studenate i studente sa privredom, ali i institucije jedne sa drugima, vidjelo se već prve večeri prve međunarodne naučno studentske konferencije.