Otvoren poziv za stipendiranje učešća u programima Fondacije Humanost u akciji

Fondacija Humanost u akciji BiH otvorila je poziv za stipendiranje učešća studenata u jednomjesečnim programima o ljudskim pravima u Berlinu, Amsterdamu i Kopenhagenu.


Humanity in action cover

Fondacija Humanost u akciji BiH otvorila je poziv za stipendiranje učešća studenata u jednomjesečnim programima o ljudskim pravima u Berlinu, Amsterdamu i Kopenhagenu.

Humanost u akciji BiH i ove godine poziva sve bosanskohercegovačke studente i one koji su u posljednjih godinu dana završili svoje visokoškolsko obrazovanje, da se prijave za stipendiranje učešća u HIA programima u Berlinu, Amesterdamu i Kopenhagenu.

Programi će trajati od 31. maja do 30. juna 2014. godine, a rok za apliciranje je 16. februar 2014. godine i ono se može izvršiti putem web stranice www.humanityinaction.org.

Fondacija Humanost u akciji BiH je dio neprofitne međunarodne organizacije Humanity in Action (HIA) koja od svog osnivanja 1997. godine pomaže razvoju mladih lidera posvećenih zaštiti ljudskog dostojanstva i prava manjina. U skladu sa tim HIA svake godine organizuje edukacijske programe u Holandiji, Njemačkoj, Poljskoj, Danskoj i Francuskoj na kojima učeštvuje preko 140 studenata iz različitih dijelova svijeta.

Programi između ostalog imaju za cilj stvaranje osjećaja moralne odgovornosti za zaštitu ljudskih prava i prava manjina u generaciji novih društvenih, kulturnih i političkih lidera, a sami učesnici se biraju na osnovu izvanrednih akademskih postignuća i iskazane posvećenosti ljudskim pravima.

Bosna i Hercegovina od 2005. godine tradicionalno ima svoje predstavnike u programu. Poslije programa, učesnicima se nudi mogućnost stažiranja u Evropskom parlamentu i Američkom kongresu.

(stipendije.ba)