Otkriveno najstarije uskršnje jaje na svijetu – staro je 113 godina!

Porodica je pronašla ručno izrađeno uskrđnje jaje staro više od 100 godina koje je vjerovatno najstarije postojeće na svijetu!


oldest easter egg Austria hand carved 792853

Porodica Krammer iz Sankt Michaela, grada u austrijskom okrugu Burgenland, otkrila je fascinantno otkriće prije 5 godina.

Jaje koje datira iz 1907. godine je dragocjeno porodično blago.

Godine kada je izrađeno, Austrija je tada još uvijek bila jedna od vodećih evropskih i vodećih sila u sklopu Austro – Ugarskog carstva, uvedeno je opće muško izborno pravo, a jaje je preživjelo i takve događaje kao što su dva svjetska rata i aneksija Austrije od strane Adolfa Hitlera.

Ingrid Krammer je rekla da jaje ovog Uskrsa slavi 113. rođendan.

Jaje sam pronašla 2014. godine dok sam raščišćavala kuću svoje pokojne svekrve. Jako me fascinira to što je ovo jaje preživjelo dva svjetska rata. 

Svake godine na Uskrs se cijela obitelj okuplja oko posebnog jajeta koje sada ima svoje posebno mjesto na obiteljskom stolu.

Izrađeno uskršnje jaje posvećeno je Agnes Wagner, prabaki djece Ingrid Krammer. To je vjerovatno bio poklon njihovih kumova, ovjekovječenih u tekstu isklesanom na jajetu.

Baka Agnes je jaje dobila 1907. Rođena je 1899. godine, tada je imala osam godina. Za nju je to vjerovatno bilo i veoma dragocjeno, jer u suprotnom bi se otvorila i pojela u porodici s toliko djece, kazala je Ingrid Krammer.

Uvjerite se i sami u zanimljivost crteža na ovom uskršnjem jajetu!