Optimisti dolaze brže do posla

Izvršni direktor američke softverske kompanije 'Tajmtrejd' (TimeTrade) i čovjek sa 30-godišnjim iskustvom u vođenju firmi iz oblasti visoke tehnologije, Geri Ambrosino, rekao je u intervjuu za magazin Biznis insajder da od svakog kandidata za posao traži tri stvari.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prva stavka koju je Ambrozino naveo je visok nivo motivacije i želje, koju voli da procijeni uz pitanje: “Šta biste radili da ne morate da zarađujete za život?”

– Ljudi koji imaju snažnu želju da rade i ostvaruju velike rezultate imaće rječit odgovor na to pitanje, a opis će se podudarati sa poslom koji bi radili i da moraju da zarađuju za život. Oni jednostavno vole i žele da rade, objašnjava Ambrozino.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Druga stvar koja je poželjna je optimizam. Da bi procijenio da li ga imaju, Ambrozino im postavlja hipotetička pitanja.

– Predstavim im moguću poslovnu situaciju i obraćam pažnju na njihove odgovore, koji su mahom zasnovani na situacijama sa kojima su se suočavali u prošlosti i tome šta su naučili vremenom, kaže direktor “Tajmtrejda”.

Treća stavka bitna za poslodavca je sposobnost kandidata da obavi posao.

– Morate vrlo detaljno da razgovarate sa njima o tome kako bi obavili određeni posao. Važno je napraviti razliku između kandidata koji je zaista obavljao neki posao i onog koji je to samo posmatrao, navodi on.

Ambrosino kaže da prednost daje ljudima koji su optimisti i koji ulažu napor u savladavanje izazova, čak i onih sa kojima se prethodno nisu suočavali.

(BUKA)