Optička iluzija: Da li možete uočiti broj na slici za manje od 3 sekunde?

Da li možete uočiti koji broj se nalazi na fotografiji?


Rješenje:

Uz mnogobrojne različite odgovore, čini se da je tačan broj 3452839. To se može odrediti promjenom kontrasta na slici.

Pa zašto onda svako ima drugačiji pogled na ovu fotografiju?

Mnogi različiti odgovori koji se daju mogu biti posljedica nečega poznatog kao kontrastna osjetljivost. Da, ovaj koncept je sposobnost razlikovanja između objekta i pozadine iza njega. Razlikuje se od vidne oštrine (koliko jasno vidiš stvari iz daljine).

Možeš imati veliku oštrinu vida, ali prilično slabu kontrastnu osjetljivost i obrnuto. Kontrastna osjetljivost je refrakcijska greška, poput astigmatizma. U osnovi sprječava fokusiranje svjetlosti na mrežnicu na ispravan način. Ljekari to mogu testirati pomoću grafikona na kojem likovi postupno blijede iz crne u sivu.

Ako vam se dopala ova mentalna vježba pratite našu rubriku “Studentske mozgalice” i upustite se u svijet koji je pun zanimljivih, izazovnih i, naravno, obrazovnih mozgalica. Sve su one pažljivo osmišljene da vam pomognu da naoštrite moždane vijuge, idealno za pripremu predstojećih ispita. Jer, kao što kaže stara izreka: “U zdravom tijelu, zdrav duh” – a mi dodajemo: i bistar um!

Studentska mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

Još mozgalica?

Ako vam se dopala ova mentalna vježba pratite našu rubriku Studentske mozgalice i upustite se u svijet koji je pun zanimljivih, izazovnih i, naravno, obrazovnih mozgalica. Sve su one pažljivo osmišljene da vam pomognu da naoštrite moždane vijuge, idealno za pripremu predstojećih ispita. Jer, kao što kaže stara izreka: “U zdravom tijelu, zdrav duh” – a mi dodajemo: i bistar um!

Mozgalice