Ohrabrujuće: Više od 80 posto mladih planira izaći na izbore

Prema rezultatima ankete UNICEF-ove platforme za podršku društvenom aktivizmu mladih U-Report BiH, 83 posto mladih planira izaći i glasati na Općim izborima 2. oktobra; 14 posto nema namjeru, a tri posto ispitanih kažu da još nisu odlučili.


man putting ballot into voting box on blue background
Foto: Envato

Da njihov glas može puno uticati na promjene u društvu i da je svaki glas bitan smatra 50 posto ispitanih starosti od 20-30 godina, 38 posto ispitanih smatra da njihov glas može uticati malo ili nimalo na promjene u društvu i da će svakako biti onako kako drugi odluče, dok je 12 posto ispitanih odgovorilo kako nemaju stav po ovom pitanju.

Kad je u pitanju predizborna kampanja, samo 16 posto ispitanih smatra da su mladi i pitanja mladih adekvatno i dovoljno zastupljeni u predizbornim kampanjama stranaka, 35 posto ih smatra da mladi nisu zastupljeni nikako, dok ih 49 posto smatra kako bi u kampanjama trebalo biti više tema od značaja za mlade, prenosi Radio Sarajevo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kampanju 50 posto ispitanih prati onoliko koliko vide putem plakata i plaćenih medijskih sadržaja, 29 posto ispitanih je kazalo kako uopšte ne prate kampanju niti ih zanima, dok samo 21 posto ispitanih odgovorilo kako kampanju prate aktivno, prateći poruke i analizirajući predizborne programe stranaka.

Dok većina “U-reportera” – njih 88 posto, znaju da se na ovim izborima biraju članovi/članice Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH, entitetskih parlamenata kao i zastupnici/zastupnice kantonalnih skupština, zabrinjavajuće je da je čak njih 11 posto odgovorilo kako misle da se na ovim izborima biraju načelnici općina/opština, dok ih jedan odsto smatra kako se na općim izborima biraju predstavnici/predstavnice savjeta mjesnih zajednica, saopćeno je iz UNICEF-a BiH.