Održana promocija naučnog časopisa “Acta Illyrica” i dodjela nagrada prof. dr. Esad Pašalić

Nagrade za perspektivne i talentovane studente historije i arheologije.


Odrzana promocija naucnog casopisa Acta Illyrica i dodjela nagrada prof. dr. Esad Pasalic

U Sarajevu je na Filozofskom fakultetu održana promocija šestog broja naučnog časopisa “Acta Illyrica” i dodjela nagrade prof.dr. Esad Pašalić za mlade perspektivne i talentovane studente historije i arheologije.

Domaćin promocije bio je Centar za historijska istraživanja (CEHIS) koji djeluje pri Odsjeku za historiju FFUNSA.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Naučne radove objavljene u časopisu javnosti su predstavili stručnjaci iz oblasti klasične filologije, rimskog prava i klasične arheologije i historije: prof.dr. Drago Župarić sa Univerziteta u Sarajevu – Filozofski fakultet, prof.dr. Almir Marić sa Univerzitet a Džemal Bijedić u Mostaru i viši asistent dr. Mirza Hebib sa Univerzitet u Sarajevu Pravni fakultet. Moderator promocije je bio dr. Edin Veletovac

Odrzana promocija naucnog casopisa Acta Illyrica i dodjela nagrada prof. dr. Esad Pasalic 2

Časopis “Acta Illyrica” je jedini stručni naučni časopis u kojem se objavljuju radovi isključivo iz prahistorijske i klasične arheologije,antičke historije,rimskog prava i klasične filologije , a izdavač je Udruženje ze za proučavanje i promoviranje ilirskog naslijeđa i drevnih i klasičnih civilizacija Bathinvs.

U šestom broju časopisa je objavljeno devet naučnih i stručnih radova – četiri su okarakterisana kao izvorni naučni radovi, četiri kao pregledni, te jedan kao stručni. Autori su iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Srbije.

Talentovanim studentima historije po četvrti put je dodijeljena nagrada koja nosi ime po doajenu bosanskohercegovačke nauke prof.dr. Esad Pašaliću. Dobitnici nagrada su Amina Abaspahića, Tarik Šatara i Lamija Keso, a nagrade je uručila akademkinja Adila Pašalić Kreso, kćerka prof.dr. Esada Pašalića.