Održan Forum za mlade “Argumentom ću ti reći, argumentom ćeš mi reći”

4, decembra, u prepunoj sali Šumarskog fakulteta u Sarajevu, Centar za kulturu dijaloga organizirao je Forum za mlade: „Argumentom ću ti reći, argumentom ćeš mi reći“.


DSC 1681

Učenici i profesori srednjih i osnovnih škola općine Novo Sarajevo, predstavnik BHIDAPA, njih preko šezdeset,  su veoma otvoreno i iskreno razgovarali o problemu koji je sve prisutniji među djecom i mladima. O problemu vršnjačkog nasilja. U uvodnom dijelu Foruma učenici Gazi Husrev-begove medrese i Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ su prezentirali oglednu debatu: „Mladi mogu doprinijeti smanjenju vršnjačkog nasilja“.

U argumentima koje su iznijeli, a koje su kreirali na temelju istraživanja, a ne vlastitog mišljenja, prevladalo je mišljenje da u trenutnoj konstelaciji odnosa mladi ne mogu gotovo nikako doprinijeti rješenju ovog problema jer naprosto nemaju mehanizme moći u svojim rukama. No, nakon akademske debate članova mreže debatnih klubova Centra za kulturu dijaloga, srednjoškolci i osnovnoškolci  su iznijeli svoje viđenje problema s kojim se oni i njihovi vršnjaci susreću. Nažalost, nerijetko su bili u prilici gledati vršnjačko nasilje, čuti za tu devijantnu pojavu ili biti žrtve napada druge osobe.

DSC 1638

Mnogi su spremni reagirati ako je riječ o njihovim najbližim srodnicima, no kad je riječ o drugima nisu sigurni koliko bi bili spremni reagirati. Jedan mladić je rekao da postoji velika razlika između mladih koji idu u usmjerene škole i onih koji idu u gimnazije i da postoje predrasude prema onima koji zbog lošijeg uspjeha upisuju druge škole. S druge strane se moglo čuti da učenici koji lošije uče nisu nužno nasilnici i da im treba pružiti šansu.

Jedno od najvažnijih pitanja je bilo: „Da li uključiti ili isključiti mlade koji su skloni vršnjačkom nasilju iz zajednice kojoj pripadaju?“. Mišljenja mladih ljudi su bila podijeljena. Neki su smatrali da je sankcija najbolji put ka uvidu u problem dok su drugi zagovarali da uključenje jeste jedini put ka prevazilaženju problema. Veoma potresno je bilo izlaganje jednog sedamnaestogodišnjaka koji je rekao da društvo ništa ne čini da se uistinu ovaj problem riješi i da dok se vodi debata o vršnjačkom nasilju neki njihov vršnjak trpi nasilje. Tajac je zavladao salom jer su mladi postali još svjesniji ovog problema.

Na kraju su poslane poruke o značenju vršnjačkog nasilja, vrstama i mehanizmima koje mladi uvijek trebaju imati u vidu kako bi ovaj problem, barem, znali prijaviti. Poruke su pročitane s motivacijskih plakata koje su učenici pripremili. Svi učesnici su dobili edukacijski materijal o vršnjačkom nasilju koji mogu koristiti u daljem radu u školama, a na kraju su se svi osvježili uz prigodnu zakusku.

Forumu su prisustvovali pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti, gospodin Faruk Pršeš koji se prisutnima obratio na početku skupa i koji je aktivno učestvovao tokom foruma kao i Elvedina Obuća iz iste Općine. „Možda ja griješim, a možda si ti u pravu, ali samo zajedničkim nastojanjem možemo dosegnuti istinu.“

„Projekat je  podržan od strane Općine Novo Sarajevo“.

Kreiranje ovog teksta realizovano je u sklopu projekta “Zajedno protiv maloljetničkog prestupništva” kojeg finansira Općina Novo Sarajevo. Mišljenja izražena u ovom materijalu su mišljenja autora i kao takva ne odražavaju službene stavove Općine Novo Sarajevo. Sadržaj je isključiva odgovornost Centra za kulturu dijaloga.