Održan drugi omladinski kamp “Recepti za mir”

Drugi omladinski kamp projekta "Recepti za mir" održan je od 23. do 25. avgusta 2013. godine u kompleksu "Motel" u Milićima.


recept za mir kamp II

Drugi omladinski kamp projekta “Recepti za mir” održan je od 23. do 25. avgusta 2013. godine u kompleksu “Motel” u Milićima.

Piše: Nikolina Kunić

recept za mir kamp IIIako je bio predviđen za mlade iz Milića i Kladnja, zbog velikog interesovanja među učesnike su uvršteni i mladi iz Bratunca, Srebrenice, Bosanske Krupe i Sarajeva. U tri dana kampa 20 mladih ljudi imalo je priliku učiti o predrasudama, rodnoj neravnopravnosti, segregaciji u školstvu, tranzicionoj pravdi i procesu pomirenja u BiH.

Kao kreativni predah pripremljene su radionice slikarstva i fotografije, te pisanje recepata za mir kao završna i najvažnija aktivnost kampa.

Kroz projekat “Recepti za mir” mladi iz različitih geografskih i etničkih područja razvijaju svijest o važnosti tolerancije, interkulturalnosti, međuentitetskog dijaloga, te kroz različite diskusije i filmske projekcije iskazuju lične stavove i razmjenjuju iskustva.

Pored ovog, u julu je održan kamp za mlade iz Jajca i Mrkonjić Grada.

Učesnici oba kampa susrešće se krajem novembra u Banjaluci na konferenciji na kojoj će biti predstavljena publikacija “Zakuhajmo mir” i uručeni certifikati “Mirovnih kuhara”.

Budite dio projekta i pratite facebook grupu projekta “Recepti za mir”.

Projekat je finansijski podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

(STUDOMAT.ba)