Odlučile ostariti zajedno: Sedam prijateljica kupile vilu u kojoj će živjeti zajedno do penzije

Spremanje ispita i zajednički život do penzije.


portrait three young beautiful smiling hipster girls trendy summer clothes sexy carefree women posing street positive models having fun
Ilustracija: STUDOMAT

Žene su se dogovorile da svaka od njih nauči korisnu vještinu, poput kuhanja, vrtlarenja ili tradicionalne kineske medicine kako bi maksimalne doprinijele zajedničkom životu jednom kad odu u penzija.

Ovo je odlična ideja za sve one koji su slobodni, nemaju djecu, a svoju starost žele s nekime podijeliti. Naime, u početku je ovim prijateljicama ideja o zajedničkom životu u penziji bila šala, ali s vremenom žene su je odlučile pretvoriti u stvarnost smatrajući da žene ne bi trebale čekati starost da vide kako i gdje će živjeti u penziji.

Jedna od prijateljica je 2008. godine u prolazu vidjela poluzavršenu kuću od 700 kvadrata, pitala vlasnike za cijenu i šala je odjednom postala realna mogućnost. Sedam prijateljica je zajedno skupilo novac – i kuća je postala njihova, prenosi 24sata.hr.

Renovacija i uređenje kuće, smještene u prigradskom selu izvan Guangzhoua, koštala je oko 3,7 miliona kuna (580.000 dolara) te je postalo njihovo savršeno mjesto za provođenje kasnih godina.

Moderna, trospratna kuća ima zajednički stambeni prostor u prizemlju i privatne spavaće sobe na spratu. Boravak je napravljen u staklu i pruža pogled na okolna rižina polja. Namještaj i dio ukrasa su nabavile u Indiji i Maroku.

Okružena je rižinim poljima, a do nje se može doći samo preko mosta od bambusa.

Žene su se dogovorile da svaka od njih nauči korisnu vještinu, poput kuhanja, vrtlarenja ili tradicionalne kineske medicine kako bi maksimalne doprinijele zajedničkom životu jednom kad odu u penziju.

Na jednom od obližnjih polja prijateljice su dale napraviti i paviljon za ispijanje čaja s obzirom da to sve jako vole i smatraju da će biti idealno mjesto za provođenje vrućih ljetnih večeri.