Od konobara do programera: Mladić nije odustao od svojih snova i sada radi u Volkswagenu

"Posao u restoranu je bio zabavan, ali me nije ispunjavao."


rene
Foto: DW.com

Volkswagen ulaže milijarde kako bi povećao svoje softversku kompetencije, u kojima zaostaje za Teslom. Strategija uključuje zapošljavanje najboljih umova, ali softverske talente je teško pronaći. No, VW ima rješenje.

Prije nešto više od tri godine, Rene Körner preuzeo je stalno radno mjesto voditelja smjene u jednom restoranu u njemačkom gradu Magdeburgu nakon što je iznenadna bolest člana porodice poremetila njegove planove da postane informatičar.

Sa fakulteta na posao – bio je to logičan prelaz za ovog mladića koji je kao student nekoliko puta radio u jednom restoranu kao ispomoć u kuhinji i konobar. Posao mu je, prije svega, nudio prijeko potrebne prihode za izdržavanje porodice.

Baš kad se Körner, koji je bio „gaming-entuzijasta” a još kao dijete volio sastavljati kompjutere, skrasio sa novim poslom u jednom restoranu, mali prijateljski poticaj okrenuo je njegovu karijeru u kompletno drugom pravcu.

 – Posao u restoranu je bio zabavan, ali me nije ispunjavao, rekao je Körner za DW.

 – Prijateljica, koja je pisala svoj doktorski rad u Volkswagenu, ispričala mi je o novoj školi programiranja u Wolfsburgu pod nayivom „Fakultet 73”. Škola je nudila sjajnu priliku: da učim i radim za VW i to stvari koje uživam da radim.

U martu prošle godine, Körner je napustio ‘Fakultet 73’ kao softverski programer. Dobio je od VW-a radni ugovor i puno radno mjesto. Sada je dio tima koji je odgovoran za nesmetano odvijanje radnih procesa u okviru Volkswagenovog IT-servisa, prenosi Dw.com.

 – Za sada se samo zabavljam. Želim se dalje razvijati kao programer, kao „product owner”. Ovo su zanimljiva vremena u VW-u jer se ovaj automobilski koncern sada fokusira na električna vozila. Moj posao je upravo ono što sam oduvijek priželjkivao, kaže ovaj 35-godišnjak.