Novo istraživanje pokazalo: Brza hrana izaziva ovisnost

Američki časopis za kliničku prehranu je istražio povezanost pretilosti i ovisnosti od hrane. Rezultati istraživanja navode da određene vrste hrane – kao što je to industrijski prerađena hrana – mogu izazvati ovisnost.


fast food

Više od polovine svih kalorija koje prosječna osoba unosi dolazi od ultra prerađene hrane – hrane koja kombinira velike količine šećera, soli, ulja, masti i drugih aditiva, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi The New York Times.

Pored cjenovne pristupačnosti ove vrste hrane, sve veći broj naučnika potvrđuje da je još jedan razlog zbog kojeg se ova hrana toliko konzumira taj što za mnoge ljude nije samo primamljiva, već izaziva ovisnost.

Američki časopis za kliničku prehranu nedavno je istražio nauku koja stoji iza ovisnosti o hrani te može li ultra prerađena hrana pridonijeti prejedanju i pretilosti.

fast food 1614673522

U okviru istraživanja doktorica Gearhardt, klinički psiholog, pomogla je razviti ljestvicu ovisnosti o hrani. Ova ljestvica se koristi za utvrđivanje pokazuje li osoba znakove ovisničkog ponašanja prema hrani.

Rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo više od 500 ljudi pokazali su da određena brza hrana može izazvati ponašanje koje nalikuje ovisnosti, odnosno može izazvati stvaranje intenzivne želje, gubitka kontrole i nemogućnosti smanjenja unosa, unatoč snažnoj želji da prestanemo jesti.