Novi protesti: Studenti iz Zenice nezadovoljni odlukama Senata

Neformalna grupa studenata Univerziteta u Zenici održala je danas mirni protestni skup, a ovo su njihovi zahtjevi.


Foto: Zenicainfo.ba
Foto: Zenicainfo.ba

Neformalna grupa studenata Univerziteta u Zenici održala je danas mirni protestni skup ispred Rektorata zeničkog univerziteta. Traže održavanje vanredne sjednice Senata UNZE.

 – U odluci Senata, koja je donesena 30.septembra 2021. godine, studentima je omogućen prelaz na višu studijsku godinu sa 3 predmeta, s čime se djelomično slažemo. Sa druge strane, socijalni rok na kojem studenti imaju priliku prijaviti i polagati samo jedan ispit predstavlja neuspjeh UNZE da omogući studentima kvalitetnu nastavu i jednakost u smislu uslova studija. Studenti ne traže proširenje uslova i poklanjanje ispita za prenos. Zahtjev studenata je da Senat sazove vanrednu sjednicu na kojoj će donijeti odluku da se studentima omogući puni oktobarski rok na kojem će moći polagati sve predmete i svojim znanjem preći na narednu studijsku godinu, izjavila je Maja Roči, studentica Pravnog fakulteta i članica neformalne grupe studenata Univerziteta u Zenici.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ukoliko njihov zahtjev ne bude uvažen studenti najavljuju organizovanje mirnih protesnih skupova i narednih dana, piše Zenicainfo.ba.