Nova akademska godina je počela: Evo na koji način se odvija nastava

Pogledajte šta kažu studenti o odvijanju nastave u novoj akademskoj godini.


Foto: Youtube screenshot
Foto: Youtube screenshot

Danas je počela nova akademska godina za studente prve godine svih Fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Za razliku od prošle, na većini fakulteta nastava će se odvijati kombinovanim modelom. Podsjećamo, za studente viših godina, početak nastave je pomjeren za 18. oktobar nakon što je Skupština KS usvojila zahtjev SPUS-a o uvođenju trećeg roka za polaganje ispita.

Nova akademska godina, nova generacija studenata. Iako epidemiološka situacija nije najpovoljnija – brucoši u Sarajevu ipak će u studentske klupe.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Pa mislim da jest bolje da ide, bolja je interakcija sa ljudima uživo, nego preko interneta, ali svakako ako se pogorša situacija, bolje da se vratimo na online, da ne bi ugrožavali sebe i ostale. Svi želimo da se ovo završi što prije, da nastavimo normalne živote, jer svakako je bolje uživo, nego online, izjavila je Besima Karkić, I godina Socijalni rad FPN.

– Ja sam uvijek bila za uživo, pogotovo fakultet zato što je to životno pitanje, i draže mi je da ide uživo nego da ide online, kazala je Azema Ganić, I godina Komunikologija FPN.

U dva kruga upisa, prijavilo se njih oko 3.800. Kombinovani model nastave ostat će do daljnjeg, sve dok to edpidemiološka situacija bude dozvoljavala.

– Na višim godinama gdje su manje grupe, nastava će se izvoditi u učionicama prema preporukama UNSA i preporuci Kriznih štabova. Vrlo smo ozbiljni po tom pitanju, naglasio je Elvis Fejzić, prodekan za nastavu FPN.

A da bi se što prije prešlo na potpuno live režim, studenti se, još jednom, pozivaju na vakcinaciju.

– Naši studenti bi trebali, i ovim putem ih pozivam, trebali da se odazovu na vakcinaciju jer je vakcinacija civilizacijski odgovor na velike bolesti, u ovom slučaju pandemije covid 19. Mislim da je važno da studenti shvate da je svaka druga teorija zavjere manje važna od njihovih života, poručio je Rifat Škrijel, rektor UNSA, piše Oslobodjenje.ba.

Studenti su dužni da se pridržavaju propisanih mjera zaštite, te da se u slučaju pojave simptoma koronavirusa odmah jave dežurnom ljekaru.

Više pogledajte u video-prilogu.