Nosite ga svaki dan, a najveći je izvor zaraze: Pogledajte zašto je ručni sat leglo bakterija

Iako ga nosite svaki dan, vjerovatno i ne slutite kakve sve bakterije vrebaju iz njega i da je on zapravo izvor zaraze.


Man looking to the watch on his hand
Ilustracija: Envato

Prema najnovijem istraživanju, prosječan ručni sat sadrži čak tri puta više bakterija od prosječne wc šolje. Istraživanje je sprovela kompanija “Tic Watches”, a satovi su se testirali na različite vrste bakterija, gljivica i plijesni, piše hayat.ba.

Testirano je 10 različitih vrsta satova, a najprljaviji je bio fitnes sat koji se pokazao čak osam puta prljaviji od wc šolje. Najčistiji je ipak kožni sat. Daniel Richmond, direktor “Tic Watchesa”, rekao je da bi satovi trebali da se čiste barem jednom mjesečno.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Bez obzira na to koliko puta dnevno peremo ruke, satovi se tada ne čiste i ostaju prljavi. Pogotovo su prljavi oni koji nisu vodootporni i čiji vlasnici izbjegavaju bilo kakav kontakt sata sa vodom. Zato bi trebalo dobro da se očisti narukvica sata, zavisno od materijala od kojeg je napravljena.

Metalni satovi mogu se jako dobro očistiti vodom i sapunom uz pomoć četkice, dok je za kožne dobro upotrijebiti malo sirćeta. Glavu sata možete očistiti vlažnom krpom ili antibakterijskom maramicom.