Noć pred ispit: Ova hrana može biti ključ za kvalitetan san

Savjeti za kvalitetan san.


tired young woman workplace wants sleep late night
Ilustracija: STUDOMAT

Ako se redovno suočavate s poteškoćama u snu, vjerovatno ste upoznati s namirnicama koje bi bilo najbolje izbjegavati prije odlaska na spavanje.

Mnogo je namirnica koje možete konzumirati bez bojazni. Posebno, jedno voće koje vam može pomoći da brže zaspite je banana. Humanitarna organizacija je podijelila niz savjeta za poboljšanje kvalitete sna u 2024. godini.

Na vrhu liste je bila preporuka da konzumirate bananu neposredno prije spavanja. Ovo često voće može vam pomoći da brže zaspite jer je obogaćeno magnezijem i kalijem, dva minerala koja podržavaju opuštanje mišića. Banane također sadrže aminokiselinu triptofan, koja potiče proizvodnju hormona koji smiruju mozak.

U skladu s informacijama Healthlinea, triptofan može se pretvoriti u molekul po imenu 5-hidroksitriptofan, a ovaj molekul se koristi u proizvodnji serotonina i melatonina, hormona ključnih za regulaciju sna.

Serotonin igra ključnu ulogu u regulaciji procesa u mozgu, što utječe na san i raspoloženje. S druge strane, melatonin je hormon koji je neizostavan za vaš ciklus spavanja. Njegova koncentracija raste tokom noći kako bi vas uspavala, dok opada tokom dana. Ova dva hormona zajedno doprinose uravnoteženom i zdravom obrascu spavanja.

Što se tiče voća bogatog triptofanom, također se sugerira da bi vam konzumiranje ananasa moglo pomoći da lakše zaspite. Studija iz 2013. godine proučavala je sadržaj melatonina u različitim vrstama voća. Ustanovljeno je da konzumiranje ananasa može značajno povećati nivoe hormona spavanja u mokraći ljudi za nevjerojatnih 266 posto. Također, primijećeno je da banane povećavaju nivoe melatonina kod učesnika za 180 posto. Ovi rezultati ukazuju na potencijalno blagotvoran utjecaj ovog voća na poboljšanje kvalitete sna.

Što se tiče drugih namirnica koje potiču san, preporučuje se uključivanje badema, ribe, žitarica od cijelog zrna i ovsenih kolača sa sirom u prehranu kako biste potaknuli osjećaj pospanosti.