Njemački studenti slušali o genocidu u Srebrenici i aktuelnoj situaciji u BiH

Cilj seminara je bio ukazati mladim njemačkim intelektualcima na svu okrutnost genocidnih radnji u BiH.


1

U okviru trodnevnog seminara u Njemačkoj, u organizaciji Theodor-Heuss-Akademie Friedrich-Naumann Fondacije, upriličeno je predavanje bivšeg ambasadora BiH Nedima Makarevića o temi “Geostrateški aspekti Bosne i Hercegovine u sadašnjim političkim parametrima”.

Makarević je njemačkim studentima objasnio specifičnosti Bosne i Hercegovine, Dejtonskog sporazuma, ratnih i poratnih dešavanja te sadašnjih političkih zbivanja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Osvrnuo se na najnovije odluke visokog predstavnika Christian Schmidta i na percepciju bh. javnosti o tome. Podsjetio je i na izazove sa kojima se BiH susreće na svom NATO, odnosno EU putu.

Govorio je o genocidu u Srebrenici, ali i o svim ranijim zločinima odnosno genocidnim djelatnostima koje su se dešavale između 1992-1995. godine, ali i u toku Prvog i Drugog svjetskog rata.

Iznio je i činjenice o tome na koji način je, kako je naveo, svojom (ne)aktivnošću međunarodna zajednica doprinijela izvršenju genocida u Srebrenici.

Cilj seminara je bio ukazati mladim njemačkim intelektualcima na svu okrutnost genocidnih radnji u BiH te na koji način se one danas poriču i pokušavaju mijenjati činjenice. Makarević je govorio i o ratno-političkim dešavanjima u Ukrajini i djelovanju Rusije u BiH i Srbiji.

Inicijator seminara je Melina Borčak, novinarka, rediteljka, spisateljica, aktivistica i influeserka koja se bavi temom genocida već duže vremena te je veoma aktivna na socijalnim mrežama.

Borčak je putem aplikacije zoom održala predavanje o temi genocida te odgovarala na pitanja studenata. Seminarom su se namjeravale aktualizirati ove teme kroz nove projekte koji je će biti podržani putem Friedrich Naumann Fondacije u Njemačkoj, saopćeno je.