Nemojte pogriješiti: Pazite kakvu ružu darujete jer svaka boja ima svoje značenje

Bliži se 8. mart te je krajnje vrijeme da naučimo značenja ruža na osnovu njihove boje.


beautiful colorful rose flowers bouquet in vase

Ruže su zasigurno omiljeno cvijeće koje se daruje dragim osobama i definitivno poklon s kojim ne možete pogriješiti. Skoro da ne postoji pripadnica nježnijeg spola koja ne voli ruže.

Simbol su ljubavi i zahvalnosti, predivno mirišu, lijepo izgledaju, a dolaze u različitim bojama od kojih svaka nosi svoju poruku. Hiljadama godina, ruže su inspirisale ljude da bojama razviju skriveni jezik simboličnih poruka, piše she.hr.

Jeste li ikad razmišljali zašto vam je neko poklonio ružičastu, a ne crvenu ružu? Kako se vrši izbor boje ruže i upućuje li taj odabir skrivenu poruku?

Donosimo vam značenja koja se povezuju s različitim bojama ruža.

Crvena

red roses

Ruže crvene boje simbol su ljubavi i romantike, a označavaju ljepotu i savršenstvo. Buket od 12 crvenih ruža predstavlja idealan način da posebnoj osobi pokažete svoje osjećaje. Predstavljajući pravu i trajnu ljubav koja je jača od trnja, crvena je poznata kao ruža ljubavi. Najdraži poklon za Valentinovo ili godišnjicu braka, crvena ruža pokazuje i veliku strast. Također, darivanje crvene ruže može značiti i priznanje nečijeg uspjeha i poštovanje prema osobi.