Nedostaje vam vremena? Saznajte kako brže učiti i spremati ispite

Nekoliko savjeta koji će vam olakšati taj proces.


Sandglass clock close up on a table
Foto: Envato

U ovim vremenima, moderan život nam je nametnuo užurban tempo kojem se moramo prilagoditi, a to teško polazi za rukom pogotovo studentima, jer na većini fakulteta gradivo nije reformisano, preobimno je i ima previše nebitnih i zastarjelih informacija, previše teorije, a malo praktičnog znanja.

Zgusnuti rasporedi ispitnih rokova, predavanja i vježbi, ostavljaju jako malo vremena za detaljno učenje i uopšte razmišljanje o naučenom gradivu. Letimično prelijetanje lekcija ili ti ‘bubanje’ u posljednjim momentima je postala rutina većine studenata, a polaganje ispita se svelo na raznorazne bubice, puškice i ostala maštovita pomagala. Nekada davno, učili su nas da učimo tako što ćemo logički povezivati naučeno sa onim što znamo, tj. sa našim predznanjem. Ali, kako smo mi ovdje da vam pomognemo i u neku ruku olakšamo (m)učenje, predlažemo nekoliko savjeta koji će vam olakšati taj proces:

  • Makar jednom do detalja pročitajte lekciju. Ovo je bitno da bi mogli shvatiti suštinu i  da bi stvorili sopstvenu predstavu o onome što učite.
  • Podvlačite najbitnije. Poslije prvog čitanja, ukoliko ste uočili šta bi moglo biti od posebnog značaja za učenje, te pasuse, rečenice ili riječi posebno označite, podvucite markerom, tako da vam bude uočljivo.
  • Učite dio po dio. Ukoliko su lekcije obimne, najbolje je podijeliti ih na smislene cjeline i po njima učite. Pokušajte da ih prepričate tako da vama bude jasnije. Ukoliko imate vremena, napišite vašu verziju te lekcije na papir koji će vam kasnije služiti kao podsjetnik.
  • Fotografsko pamćenje. Ukoliko imate tzv. ‘fotografsko’ pamćenje, podvucite i posebno istaknite neku rečenicu koja će vam pomoći da se sjetite npr. ostatka pasusa, podjele ili nečeg sličnog.
  • Učite ujutru, poslije doručka. Tad je koncentracija na najboljem nivou, jer je organizam odmoran i spreman za nove radne izazove.
  • Pojednostavite crteže. Ako učite neke šeme, grafike ili crteže, na posebnom papiru ih pojednostavite.
  • Dobar san. Najbitnije je naspavati se prije ispita. Pri kvalitetnom snu, naš mozak ponavlja ono što je naučio, organizuje i klasifikuje informacije.
  • Riješite se straha od ispita. Panika je ubica znanja. Ukoliko se stresirate i preslušavate do zore, lišavate sebe mogućnosti da se do tad naučeno lijepo ‘slegne’.