Neće san na oči? Profesor s Harvarda otkriva kako zaspati u 5 minuta

Nije bitan uzrok nesanice, ali ako je se želiš riješiti, profesor s Harvarda zna dobar trik pomoću kojega ćeš zaspati u roku od pet minuta.


Man insomnia
Ilustracija: Envato

Svima nam se to desilo. Naučili smo ostati dugo budni, pa smo ujutro kao zombiji. Možda smo samo pod stresom i ne možemo zaspati. Koji god bio razlog, besane noći nikome nisu lake ako drugi dan moramo od ranoga jutra biti funkcionalni i “na nogama”.

Muku nesanice smo svi doživjeli barem jednom u životu. I dok jedni pokušavaju brojati ovce, drugi se okreću biljnim preparatima za smirenje iz apoteka, a treći čaju od kamilice ili matičnjaka. No, kada ništa od toga ne pomaže, profesor s Harvarda ima najbolju ideju kako nespavanju stati nakraj, prenosi Moj Faks.

Jedan je student htio pomoći svojim kolegama, stoga je profesorov savjet podijelio na Instagramu kako bi olakšao svim koji pate od ovog poremećaja spavanja.

Video možete pogledati ovdje.

 

View this post on Instagram

 

Objavu dijeli Kadama | Tutors | HW/Exam Help (@kadama)

“Cognitive Shuffling” (kognitivno “miješanje”) možda je prava metoda za sve ljude kojima ne pomaže ni brojanje ovaca, a ni melatonin. Taman prije spavanja, doživljavamo takozvane “mikro-snove” u obliku vizualnih slika koje preplavljuju naše misli. Stoga nam ova metoda pomaže prije ući u prve faze spavanja.

Kako bismo brže zaspali, moramo razmišljati o stvarima koje su neutralne i međusobno nepovezane. Na primjer, to može biti sljedeći niz: sir, zelje, lješnjak, prsti.

Što su birani termini različitiji jedan od drugih, to bolje, kaže student.

Zato najčešće zaspim na predavanjima…

Da je ovaj savjet koristan govori i činjenica da je skoro 40 hiljada ljudi “lajkalo” ovu objavu.

Zato i zaspim najčešće na predavanjima, kazao je neko.

Ovo djeluje, napisala je jedna korisnica.

Samo se sjetim nastave iz matematike i zaspim odmah, kazao je neko drugi.

Možda samo počnite čitati knjigu iz historije, nadovezala se sljedeća gledateljica videa.