Ne možete se fokusirati na učenje? Pročitajte ovih šest savjeta.

U današnjem svijetu, brojne smetnje su nesvjesno uvježbale naš mozak da se sve manje i manje fokusira na jednu stvar. Ostati fokusiran na jednu stvar - uključujući i učenje - postaje sve teže. Savjete za rješenje problema manjka fokusa donosimo u nastavku.


Foto: Envato
Foto: Envato

1. Odlučite se za jednu stvar za naredni dan

Razmislite i fokusirajte se na jednu stvar koju želite obaviti, a mogli biste obaviti naredni dan. Da biste lakše izvršili ovaj zadatak, ujutro se fokusirajte samo na jednu stvar, a ako to završite, razmislite o ovom pitanju opet i započnite sljedeći zadatak.

Naravno, to ne znači samo raditi jednu stvar dnevno, posebno kada je vrijeme ispita. Međutim, to će vam omogućiti da se naviknete da radite barem malo svaki dan.

2. Napravite sedmični plan

Bilo da ga kreirate nedjeljom navečer ili u ponedjeljkom ujutro, razmislite o tome da odvojite 60-90 minuta da mapirate svoju sedmicu na papiru ili u datoteci na računaru. Provedite malo vremena ažurirajući ovo na kraju svakog dana kako biste provjerili i po potrebi prilagodili ono što želite postići sljedećeg dana. Imat ćete svijest o tome koliko možete raditi, kakav je vaš raspon koncentracije i kako volite učiti i učiti.

Ako ste postavili plan za koji vjerujete da je tačan u skladu s načinom na koji učite i tempom kojim možete naučiti, tada biste trebali moći slijediti plan, završiti zadatke na vrijeme i imati vremena za sve ostalo što želite raditi.

3. Pazite na blokove fokusa

Knjiga koju je napisao Cal Newport pod nazivom Deep Work daje savjet za održavanje duboke sposobnosti fokusiranja, „iscrpljivanje plitkog posla“.

“Plitki posao” mogu biti zadaci poput objavljivanja na društvenim mrežama, slanja mejlova, prečesto kupovanje namirnica – sve što se može učiniti bez previše razmišljanja.

Postoji aplikacija koja se zove Freedom App za Apple uređaje i OFFTIME za Android uređaje, a obje mogu pomoći u blokiranju određenih web stranica na određeno vrijeme, što vam može pomoći pri fokusiranju.

4. Zaštitite vaše vrijeme za odmor

Postoji još jedna knjiga pod nazivom Osnovi treninga i kondicije snage koja sugerira da je odmor (ili “rasterećenje”) najbolji način za pripremu tijela i mozga za rad. Zaspati 8 sati ili odvojiti malo vremena za učenje nije lijenost:

Svi znamo da nije lako pokušati i zaspati ranije nego inače, naročito uz TV program, Netflixu ili društvene mreže. Potrebna je ogromna disciplina da se isključite i odmorite kroz san, ali kada je savladate, dajete sebi vremena za oporavak koji će vas postaviti na dobro mjesto sutra i u budućnosti.

5. Kreirajte vlastitu rutinu

Ispod su neki prijedlozi i primjeri kako pomoći stvaranju rutine:

  • Napravite sedmični plan koji uključuje vrijeme za čitanje, zadatke itd.
  • Unaprijed identificirajte sve rokove i radite unazad.
  • Držite isto mjesto za vaš “prostor za učenje”
  • Na svom početnom ekranu pripremite razne radio stanice ili playliste kako biste s lakoćom mogli prebacivati ​​muziku dok učite (ukoliko vam muzika pomaže pri učenju).

6. Vaš način života mora igrati ulogu

Ako želimo da nam um bude u formi, moramo se truditi da svoj um držimo u stanju fokusa, a ne u stanju rastresenosti i mahnitih misli. Moramo se odmoriti od našeg specifičnog fokusa kako bismo očistili svoje smetnje, umjesto da pravimo pauze od svojih smetnji da bismo se fokusirali.

Odličan način za početak je osigurati da u vašem sedmimčnom planu blokirate smetnje na određeno vrijeme. Možda da započnete dan sa 15 minuta čitanja prije nego što uopće provjerite telefon? Moglo bi biti korisno da ostavite vaš mobitel u načinu rada u avionu prije nego što odete na spavanje kako obavijesti ne bi dolazile dok se odmarate.