Ne mogu ih prisiliti, pa lupaju po džepu: Studenti ovog univerziteta morat će platiti skoro 750 dolara kazne ako nisu vakcinisani

Ali, ovome nije kraj! Ako završe u karantini na kampusu, plaćaju još dodatnih 250 dolara!


Vaccination procedure for a young girl
Ilustracija: Envato

Svakodnevno možemo vidjeti nove informacije vezane uz potencijalno fizičko vraćanje u predavaonice i na fakultete i kako to univerziteti, ali i vlade pokušavaju regulisati s obzirom na epidemiološke mjere koje su na snazi u njihovim državama.

Sud odlučio da svi koji pohađaju Univerzitet u Indiani moraju biti vakcinisani. Fakultet je dobio sudsku presudu u kojoj oni imaju pravo tražiti sve zaposlene, ali i studente da se cijepe prije početka nove akademske godine. U protivnom, Univerzitet im ima pravo dati otkaz ili ih izbaciti s fakulteta, prenosi Moj Faks.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Iz Zapadne Virginije dolaze nove vijesti vezane uz „mjere“ univerziteta prije početka akademske godine. Naime, kako prenosi CBS, Wesleyan College West Virginia kaže da će se studenti suočiti s bespovratnom naknadom od 750 američkih dolara „kazne“, ako se na kampusu pojave necijepljeni ili bez dokaza o cijepljenju.

Ova privatna škola u Buckhannonu potiče sve studente i nastavno osoblje da se cijepe prije početka školske godine na jesen.

No, ovome “udaranju po džepovima” studenata nije kraj. Kako dalje prenose, studenti koji se zaraze virusom i ne mogu se vratiti kući u karantinu, morat će platiti 250 dolara za karantinu u kampusu. Zaraženi studenti imat će 48 sati besplatnog “zatvorenog stanovanja” prije nego što postanu odgovorni za aranžmane izvan kampusa.

Ta će se naknada koristiti za pokrivanje troškova koji će nastati povećanjem testiranja i drugih resursa koje će fakultet morati koristiti i rasporediti kako bi svaki student bio siguran, rekao je dekan James Moore za CBS -ovu podružnicu WDTV.

Univerzitet je priopćilo da se potpuno cijepljeni studenti “mogu vratiti normalnim aktivnostima na kampusu i da nisu obavezni nositi masku ako to ne odluče”. U međuvremenu će necijepljeni studenti morati nositi masku u zatvorenom prostoru i moraju se pridržavati socijalne distance. Bit će podvrgnuti sedmičnom testiranju na COVID-19 i imat će ograničen pristup objektima i mjestima na kampusu.

Univerzitet je reklo da će se necijepljeni studenti koji ne slijede ove smjernice suočiti sa “studentskim sudskim postupkom“.

Sigurnost svakog člana studentske zajednice najveći je prioritet fakultetu, priopćio je univerzitet . – Nastavljamo apelirati na sve članove zajednice kampusa u Wesleyanu da slijede sve sigurnosne i javnozdravstvene protokole.

Institucija izvještava da je približno 90% nastavnika i osoblja cijepljeno te da je “veliki postotak” studenata potvrdio da su primili cjepivo.

S Wesleyan College javljaju kako nisu stavili odredbu da je cijepljenje obavezno, kako je to bio slučaj na Univerzitetu u Indiani, ali da će razmisliti o tome ako njihove vlasti službeno odobre cjepiva protiv COVID-19 za upotrebu izvan trenutnog hitnog statusa.