Ne krije ponos: Hercegovka završila dva fakulteta, a danas pravi sireve

Iza porodične firme „Stap milk“ iz Bjelimića kod Konjica stoji 29-godišnja Irma Granulo, djevojka koja je prije godinu pokrenula vlastiti biznis na porodičnom imanju, odlučivši se za proizvodnju kvalitetnih domaćih mliječnih proizvoda.


Foto: Avaz.ba
Foto: Avaz.ba

Za razliku od drugih mladih ljudi, koji nakon završenog fakultetskog obrazovanja, traže zaposlenje u javnim institucijama, ili odlaze iz svoje zemlje u potrazi za boljim poslovnim i životnim prilikama, Irma je odlučila da se, iako ima dvije univerzitetske diplome, pravnika i politologa, vrati na selo i počne baviti proizvodnjom i preradom mlijeka.

Pokrenula biznis

U početku, kako kaže, nije imala podršku porodice, jer su svi smatrali da treba raditi poslove za koje se školovala, ali njena upornost i velika želja za proizvodnjom mliječnih proizvoda, prije svega sireva, bila je toliko jaka da se sama upustila u pokretanje biznisa.

Veoma volim mliječne proizvode i stalno sam nešto eksperimentirala, jer sam htjela da napravim neki svoj sir, s posebnim okusom. Kada sam to postigla, odlučila sam da taj proizvod ponudim i drugima, tako da sam pokrenula biznis i počela s proizvodnjom rolovanog sira, a kasnije sam napravila i rolovani dimljeni sir, koji je sada moj brend, na što sam posebno ponosna, kaže Granulo.

Upornim radom ova vrijedna djevojka uvjerila je i svoju porodicu da se planira u potpunosti posvetiti proizvodnji i preradi mlijeka te su uslijedili i njihova podrška i proširenje proizvodnih kapaciteta.

– U toj prvoj testnoj godini rada sam se uvjerila da postoji interes mušterija za mojim proizvodima, tako da smo napravili poseban objekt za proizvodnju. Također, zbog povećane potražnje i potrebe za većim količinama mlijeka, morali smo nabaviti i veći broj grla stoke i sada imamo 25 krava na imanju,  ističe Granulo.

Ne krije ponos

Život na selu nije lagan, potrebno je dosta rada, truda i odricanja, ističe ova mlada poduzetnica, ali kada se ostvare zacrtani ciljevi, zadovoljstvo je još veće, piše Avaz.ba.

– Sve što sam do sada postigla, to je s mojih deset prstiju, bez ikakve pomoći sa strane. Nekada ne spavam cijelu noć, ali sam ponosna na sebe, jer sam spremna na rizik i rad koji donosi privatni biznis. Pomažu mi najviše roditelji i sestre, a tek odnedavno je krenula podrška društva i vlasti da nastavim ovaj posao, zbog kojeg sam se odrekla mnogih zadovoljstava i razonoda, ali sam sretna da sam uspjela ostvariti svoj cilj – kaže Irma.

Otvaranje trgovine

Proizvodi firme „Stap milk“ – mlijeko, kajmak, pavlaka, puter, surutka, sir iz mijeha, ali i posebni rolovani sirevi se mogu naručiti putem profila na društvenim mrežama, a mušterije su uglavnom iz Konjica i Sarajeva.

U skorijoj budućnosti planira otvoriti i trgovinu u kojoj bi prodavala svoje domaće proizvode.ž