Naučite bilo koju vještinu za samo 20 sati uz pomoć ove metode

Bez obzira koliko želimo steći novu vještinu, nikad nemamo dovoljno vremena da naučimo sve što želimo znati. Ali od ovog trenutka možete iz svog rječnika ukloniti frazu "Nemam vremena" jer dijelimo metodu koja će vam omogućiti da naučite bilo šta u samo 20 sati.


study 1603346802

Autor Josh Kaufman, koji je strastven prema učenju novih stvari, odlučio je pronaći odgovor na pitanje koliko je vremena zaista potrebno za svladavanje neke vještine. Odgovor uopće nije bio ohrabrujući: 10.000 sati!

Tako je Kaufman krenuo razbiti paradigmu na ekstreman način. Koliko vam zapravo treba vremena da ovladate novom vještinom i postanete u njoj vrlo dobri? Odgovor Kaufmana je motivišući: 20 sati.

Potrebno je samo 45 minuta dnevno otprilike mjesec dana, ali morate planirano vježbati i osigurati da to vrijeme uložite na najučinkovitiji način. Iz tog razloga autor predlaže četiri temeljna koraka:

1. Rasparčajte ono što učite

Analizirajte i saznajte što zapravo želite znati kad završite s “učenjem”. Mnoge vještine možemo podijeliti u male podvještine. Jednom kad se vještina dekonstruiše, puno je lakše prepoznati koji su njeni dijelovi najvažniji.

2. Odaberite prave načine i izvore

Odabir pretjerane literature izvrstan je izgovor za odgađanje učenja. Dovoljno je imati između tri i pet pouzdanih i dobro odabranih izvora da biste postigli svoj cilj, poput knjiga, časopisa, dokumentarnih filmova ili bilo kojeg drugog materijala.

woman studys at home

3. Uklonite prepreke

Riješite se svega što vas ometa u obavljanju učenja: TV, internet i druge smetnje mogu ometati vašu praksu, što otežava stjecanje bilo koje vještine. Iskoristite svoje vrijeme na najbolji način.

Osjećaj nesposobnosti navodi na mišljenje da smo glupi, a to je uvijek još jedna prepreka za postizanje cilja. Uložite najmanje 20 sati u učenje nečega novog i automatski ćete prevladati frustracijsku barijeru.

4. Vježbajte najmanje 20 sati

Kaufman svoju teoriju demonstrira studijom slučaja koja se temelji na njegovom ličnom iskustvu učenja sviranja insturmenta ukulele. Prvo je počeo pregledavati muzičke baze podataka kako bi vidio kako svirati pjesme. Tada je primijetio da se akordi neprestano ponavljaju i shvatio je da sa samo četiri ili pet akorda može svirati skoro pa bilo koja pjesma.

“Glavna prepreka stjecanju vještina nije intelektualna … ona je emocionalna”, kaže Kaufman. “Bojimo se neuspjeha; bojimo se da nas bude sram. Osjećati se glupo nije zabavno.”

Tako više nemate opravdanje da ne naučite ono što vas zanima. Svi smo u mogućnosti uložiti 20 sati mjesečno da bismo stekli to novo znanje koje toliko želimo.