Nakon Zenice Red Bull Paper Wings održan i u Tuzli, na redu je Sarajevo!

Kvalifikacije se nastavljaju u Sarajevu, sportska dvorana na Grbavici 18. marta.


rppw tuzla
Foto: Miralem Dizdarević

Nakon Zenice, papirnati avioni vinuli su se protekle srijede u tuzlansko nebo u okviru bh. kvalifikacija Red Bull Paper Wings takmičenja. Avion Ademira Modrića ostvario je najveću udaljenost od 27,8 metara. Potom su se redale letjelice Ajdina Čelikovića i Semira Adrovića.

U „airtime“ kategoriji pobjedu je odnio student Biologije Esmir Muhić koji dolazi iz Breze, odnosno njegova letjelica koja se u zraku zadržala 8 sekundi. Drugo i treće mjesto pripalo je Amaru Berbiću sa 5,60, odnosno Amelu Ručiću sa 5,50 sekundi.

Ademir Modrić dolazi iz Banovića i student je na Univerzitetu u Tuzli. Kaže da se prvi put prijavio na ovo takmičenje i da se spremao tek 15 minuta, i to noć ranije. Ističe da iako konkurencija nije bila pretjerano jaka, ipak ga je iznenadilo prvo mjesto.

rppw tuzla 2
Foto: Miralem Dizdarević

Kvalifikacije se nastavljaju u Sarajevu (sportska dvorana na Grbavici 18. marta), nakon čega slijedi Mostar SRC Midhat Hujdur-Hujka Univerzitet 25. marta te Banja Luka i Univerzitetska sportska dvorana 30. marta.

Kategorija “Akrobatska vještina” se realizira online pa su studenti pozvani da o tome snime i kratki Instagram video, a sve informacije mogu pronaći na zvaničnoj stranici takmičenja.

Najvještiji sa bh. kvalifikacija imat će se priliku dokazati i na državnom finalu koje je na rasporedu u aprilu, a najbolji iz tri takmičarske kategorije: udaljenost, dužina leta, i akrobatika, predstavljat će našu zemlju na velikom svjetskom finalu u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu, gdje su izloženi eksponati nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.