Najpopularnije izreke vječnih studenata: Dođoh, vidjeh, obnovih.

U kojim studentskim izrekama se prepoznaješ?


DODJOH VIDJEH OBNOVIH

U životu poznajemo barem jednog vječnog studenta koji je već deset godina na drugoj godini fakulteta ili je promijenio nekoliko fakulteta. Ovu priču možemo započeti vicom koji prepričava situaciju kada je sin odlučio poručiti ocu da odustaje od medicine i prelazi na strojarstvo, a tata mu odgovara:

 – Ti kako hoćeš sine, ali djed i ja ostajemo.

Za danas smo odlučili da vas upoznamo sa nekim najpopularnijim izjavama “vječnih studenata”. Naravno, to su izreke koje skoro svaki student nekada u životu izjavi ili barem pomisli u datom trenutku. Test je humorističnog karaktera i cilj je da vas nasmije.

U kojim studentskim izrekama se prepoznaješ?

 1. Dođoh, vidjeh, obnovih

studentske izreke 101

Obnoviti godinu nije smak svijeta, ali naravno nemojte da vam to prijeđe u naviku. Ono što je najvažnije u trenutku kada ste na obnovi studijske godine jeste da iskoristite vrijeme maksimalno za učenje jer je to period u kojem nemate predavanja i vježbe, a ukoliko “očistite” studijsku godinu, manja je šansa da ćete obnoviti narednu. Zato, potrudite se.

2. Novi semestar, nova nafaka

studentske izreke 92

Nakon obnove studijske godine, ide novi semestar, a to je ujedno i nova nafaka i nova prilika da redovno učite i položite ispite na prvim rokovima. Ili ipak ne?

3. Ono kad planirate da učite, ali nemate “potrebne uslove”

studentske izreke 103

U početku, dok još ima dovoljno vremena da krenete s učenjem i da na vrijeme pripremite ispit, tražite dlaku u jajetu. Ako nema Red Bulla, kafe i čokolade znači da nema ništa od učenja.

4. Nabavili ste “potrebne uslove”, ali….

studentske izreke 99

Ovo se desilo dan nakon što niste imali sve “potrebne uslove” za učenje. Kupili ste sve što vam je palo napamet, od grickalica, energetskih pića, kafe, a nakon što ste sve to pripremili i pojeli zaspali ste na krevetu zajedno sa skriptama i knjigama. Pazite, ako pijete kafu ili energetska pića, potrebno je i da se adekvatno hidrirate jer u suprotnom mogu imati kontraefekat, odnosno početi će vam se spavati.

5. Bliži se vrijeme ispita, ali…

studentske izreke 84

Datum ispita se uveliko približio, a vi ste shvatili da ništa niste naučili. Nabavili ste skripte i knjige, ali zapravo ništa niste pročitali i naučili. Slijedi panika i poduzimate jedan od sljedećih koraka.

6. “Racionalna” podjela gradiva

studentske izreke 96

Nakon što se datum ispita približio slijedi ovaj korak – brojanje stranica i računanje koliko se stranica može naučiti za jedan dan, a zatim množenje te brojke sa brojem dana do ispita. U ovim trenucima studenti obično precijene svoje mogućnosti i zadaju sebi neostvarive ciljeve. Zato, budite realni pri procjeni.

7. Prekasni odlazak u krevet

studentske izreke 95

Kada ne ostane više vremena za učenje, počinjete oduzimati od spavanja i odmora, a to je naravno loše za vaše zdravlje. No, ko još misli o zdravlju u ispitnim rokovima?

8. Skraćivanje gradiva…

studentske izreke 74

Zbog blizine ispita i količine gradiva koju morate preći čak i skripta ima previše stranica. Zbog toga pokušavate i to malo gradiva da još više skratite.

9. Dan pred ispit

studentske izreke 73

Ne postoji student koji barem jednom nije pomislio “Da mi je još samo jedan dan!” Nekim studentima taj dan je potreban kako bi se odmorili i naspavali pred ispit, te kako bi im se gradivo “sleglo” dok je drugima potreban kako bi naučili još pola skripte. U kojoj grupi se pronalazite?

9. Došao je dan ispita…

Kada dođe dan ispita postoje dvije opcije: ne izaći na isti ili pasti, a naravno ako ste ikako učili postoji šansa i da položite. U svakom slučaju ako ste učili, bolje je izaći na ispit i ne dozvoliti da vas strah sputava. Pokušajte, ništa vas ne košta.

10. I za kraj jedna izreka vječnih studenata…

studentske izreke 76

Ova izjava vječnih studenata odnosi se na profesora kod kojeg nikako ne možete položiti ispit. To su profesori koji su strogi i koji su poznati čak i ljudima koji ne studiraju na vašem fakultetu.