Najpopularnija praznovjerja u koja vjeruju studenti: Evo šta trebate izbjegavati na dan ispita, a šta će vam donijeti sreću

Većina praznovjerja odnosi se na izbjegavanje nesreće, privlačenje sreće ili stvaranje dobrih životnih uvjeta.


two women amazed by what they see on their smart phone
Foto: Envato

Vjerovali u njih ili ne, praznovjerja su raširena posvuda, u svim dobnim skupinama i kulturama, pa ni studenti nisu imuni na poneko praznovjerje.

“Ako sjediš na ćošku stola, nikad se nećeš udati”, “Moraš pljunuti tri puta ako ti preko puta prošeta crna mačka”, “Moraš nositi iste čarape za sreću”, “Crveno se na Novoj godini nosi za ljubav, zeleno za novac”, “Ako si krenuo na put i sjetiš se da si nešto zaboravio, nikad se ne vraćaj po to jer nije vrijedno, to je nesreća na putu”... Sve ovo su samo su neka široko raširena praznovjerja za koja smo čuli, ali ne moramo nužno i vjerovati u njih.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Osim što su praznovjerja ponekad zabavna, određen broj ljudi vjeruje u ono najraširenije: da im pronalazak djeteline donosi sreću ili da im nošenje istih čarapa donosi sreću na utakmici.

Praznovjerje je iracionalno vjerovanje koje proizlazi iz neznanja, tačnije, zasniva se na vjerovanju da budući događaji ovise o specifičnom ponašanju u sadašnjosti, bez neke uzročne veze. Većina praznovjerja odnosi se na izbjegavanje nesreće, privlačenje sreće ili stvaranje dobrih životnih uvjeta.

Studenti nisu imuni na praznovjerja, pa su na Alo! prikupili jedne od najpopularnijih praznovjerja u koje vjeruju studenti. Kako navode, neka su istraživanja pokazala kako šanse da student nosi određenu odjeću kao dio rituala ili praznovjerja iznose 1:3,26, a prema drugoj studiji, otkriveno je kako su žene i studenti umjetnosti podložniji praznovjerju, dok su studenti u naučnim područjima i muškarci manje podložni.

Crna mačka na putu

Praznovjerje da crna mačka donosi nesreću jedno je od najraširenijih praznovjerja i među studentima. Smatra se lošom srećom ako vam se crna mačka nađe na putu. Ako crna mačka prođe ispred vas, ona stvara prepreku zla i odsijeca vas od Boga i Neba. Crnu mačku smatraju sposobnom da mijenja oblik koja može postati vještica ili demon. No, kao što apeliraju iz raznih azila, ako vam crna mačka pređe put, udomite je.

Crni pas na putu

Kako crna mačka na putu donosi nesreću, crni pas donosi sreću. Ko zna što bi ljubitelji mačaka rekli na to?

Prekriženi prsti

Prekriženi prsti, takozvane “fige” prije početka ispita ili prije čitanja rezultata ispita također su često njegovano studentsko praznovjerje.

Broj 13

Broj 13 se u SAD-u izbjegava pod svaku cijenu. Hoteli nemaju 13. sprat, avioni nemaju 13. red. U Skandinaviji su pak smatrali da je broj 13 zao jer oni imaju 12 polubogova, pa im se pridružio i trinaesti zli. Čak i Biblija u nekoliko navrata spominje broj 13, a postoji i fobija o kojoj smo pisali, “strah od petka 13.” koja se naziva paraskevidekatriafobija.

Sir

Jedenje skute (vrsta sira) prije razgovora za posao ili ispita donosi sreću.

Trzanje kapaka

Ako vam trza kapak, to znači ili sreću ili nesreću, ovisno o kojem je riječ, lijevom ili desnom. Slično tome je i ako vas svrbi nos, to znači da ćete se u budućnosti ljutiti.

Odjeća

Po pitanju odjeće ima čak nekoliko praznovjerja. Ako nosite odjeću koju je kupila vaša sestra za vrijeme ispitnih rokova, vama će to donijeti sreću. Ako nosite iste traperice ili džemper na svim ispitima, imate bolje rezultate. Čak i korištenje iste olovke smatra se jednim od češćih studentskih praznovjerja. Ako koristite tuđu ili drugu olovku, riskirate gubljenje sreće.

Mjesto u prostoriji

Nije samo do odjeće i olovke. Neki studenti vjeruju da im i mjesto na kojem sjede u amfiteatru donosi sreću.

Spavanje s udžbenikom

Jedno od čestih praznovjerja je i spavanje s knjigom ispod jastuka dan prije ispita.

Novčić u čarapi

Neki studenti vjeruju i da će im novčić u lijevoj čarapi dodirujući stopalo donijeti sreću te da će pomoći u smanjenju napetosti prije ispita.

KitKat

Čokoladica KitKat prije ispita donosi sreću. Naime, KitKat zvuči kao japanska fraza Kitto Katsu što znači “sigurno ćeš pobijediti”. Zbog toga je postala omiljeni pratitelj studenata prilikom polaganja ispita.