Najčešće greške pri učenju stranog jezika

Učenje novog jezika može biti jako teško za sve one koji nemaju pravi pristup učenju. Koje su to najčešće greške koje se potkradaju neprimjetno, a otežavaju proces?


learning languages 1590663048

Postoji mnogo prednosti učenja jezika. Osobe koje govore više jezika više uživaju u putovanjima, lakše se sporazumjevaju s drugima, a znanje više jezika vam može otvoriti mnoga vrata i u profesionalnom smislu. Ipak, postoje neke greške pri učenju stranog jezika koje većina pravi. Učenje novog jezika može biti jako teško za sve one koji nemaju pravi pristup učenju, piše ddl.rs

1. Primjenjujete jezička pravila vašeg maternjeg jezika na jezik koji učite

Ukoliko je prvi put da učite strani jezik, možda ćete upasti u klopku navike da prevodite riječ po riječ na vaš maternji jezik, što je velika greška. Iako neki jezici imaju sličnu gramatičku strukturu, svaki jezik je jedinstven i ne mogu se uvijek primijeniti pravila s maternjeg jezika. Kako ne biste pravili ovakve greške, za početak istražite porijeklo i korijene jezika i proučite pravila. Također, pazite na riječi koje izgledaju isto, jer mogu imati suprotna značenja, pa možete sebe dovesti u neprijatnu situaciju.

learning languages 1590663210

2. Zaboravljate da naučite osnovni rječnik za svakodnevni govor

Iz većine udžbenika za učenje stranih jezika možete dosta da naučite o gramatičkim pravilima i upotrebi rečenica. Veliki dio materijala koji se nalazi u ovakvim knjigama može da vam koristi u nekim određenim situacijama, ali se ne odnosi na vaš svakodnevni život. Kako biste dopunili svoje lekcije rječnikom koji odgovara vašem životnom stilu za početak počnite da pratite vašu dnevnu rutinu i pišite. Zapište riječi koje najčešće koristite i naučite kako se izgovaraju na jeziku koji učite. Pronađite lekcije koje se tiču vaših interesovanja. Na primjer, ukoliko ste muzičar, naučite više na jeziku koji učite o instrumentima, zvuku i slično.

3. Pridržavate se samo knjige

Kod učenja jezika, tako i u drugim stvarima u životu, vježbanje dosta pomaže. Problem nastaje kod mnogih osoba kada počnu proučavati previše, a ne praktikuju to na svakodnevni život. Učenje jezika podrazumijeva i korištenje drugih vještina. Pored toga, knjige mogu biti zastarjele i možda naučite da govorite kao da ste rođeni prije pola vijeka. Tako na primjer možete da prisustvujete nekom seminaru na jeziku koji učite, pogledate predstavu, film ili jednostavno pratite seriju i slušate muziku na jeziku koji učite. Također, jako je bitno da obratite pažnju na različite stilove govora različitih starosnih doba ljudi.

studying language 1590663269

4. Ne posvećujete se dovoljno

Ovo je možda najveća greška svih nas, nedosljednost u tome što učite. Ne možete naučiti ništa novo ako se ne posvetite dovoljno tome. Odaberite tempo koji vam odgovara i posvetite se svom cilju. Podešavajte alarm na telefonu kada je vrijeme za učenje i govorite jezik koliko god je to moguće. Ukoliko niste dovoljno motivisani, razmislite zašto ste se odlučili na učenje jezika i kako vam može koristiti. I ponavljajte to sebi kao moto svaki put kada izgubite motivisanost. Ako ste već upoznati sa svojim greškama koje pravite, prihvatite ih i učite na njima i vjerovatno ćete ostati na dobrom putu i postati jednog dana izvrstan govornik.

5. Olako odustajete

Dajte sebi oduška, učenje novog jezika nije baš tako lako. Kao i u svemu drugom u životu, pa i kod učenja jezika svi mi nailazimo na prepreke i pravimo greške. Ako dozvolite sebi da vas učenje jezika frustrira ili sebi postavljate previsoke ciljeve, samo ćete usporiti svoj napredak i nećete uživati u učenju jezika, a učenje jezika baš to treba da predstavlja – zabavu, bez obzira zašto ste se odlučili na učenje.

Kako biste izbjegli stres i napetost prilikom učenja jezika predlažemo vam da primijenite ove savjete:

1. Postavite sebi realne ciljeve
2. Počnite polako i fokusirajte se na osnove
3. Zatražite pomoć od profesora u školi gdje pohađate jezik i ne ustručavajte se da pitate za sve što vas drži u nedoumici
4. Spoznajte svoje greške, prihvatite ih i učite na njima
5. Dajte sebi vremena koliko vam je potrebno
6. Naučite da uvidite svoj napredak, cijenite ga i častite sebe za uložen trud.