Najava za 10. juni: Omladinski program BHR1

Poštovana publiko, svi vi koji ste ikada naišli na ovakvu, internet najavu sadržaja Omladinskog programa BH radija1, ili proveli bar jedan dio nekog od prethodnih 282 ponedjeljka uz OP čiji je format 'od 2 do 2' funkcionisao preko pet godina, došlo je vrijeme da najavimo i posljednje izdanje OP-a u pomenutom formatu...Naime, od narednog ponedjeljka, kada BH radio1 starta sa svojom ljetnom programskom shemom, Omladinski se iz ponedjeljka premješta u 'horizontalnu liniju', što znači da ćete sadržaje koje priprema naša ekipa slušati u novim terminima tokom sedmice. Tačnije, u terminu od 19:10h do 20 sati svakog radnog dana.


okupaj parlament protest 100613 opbhr1

Poštovana publiko, svi vi koji ste ikada naišli na ovakvu, internet najavu sadržaja Omladinskog programa BH radija1, ili proveli bar jedan dio nekog od prethodnih 282 ponedjeljka uz OP čiji je format ‘od 2 do 2’ funkcionisao preko pet godina, došlo je vrijeme da najavimo i posljednje izdanje OP-a u pomenutom formatu…Naime, od narednog ponedjeljka, kada BH radio1 starta sa svojom ljetnom programskom shemom, Omladinski se iz ponedjeljka premješta u ‘horizontalnu liniju’, što znači da ćete sadržaje koje priprema naša ekipa slušati u novim terminima tokom sedmice. Tačnije, u terminu od 19:10h do 20 sati svakog radnog dana.

Omladinski program BH radija1
Omladinski program BH radija1

Lagali bi ako bismo rekli da je ova promjena samo rezultat potrebe za osvježenjem, novim konceptom ili promjenom formata u kojem smo od početka naše avanture. Ima i toga, ali prvenstveno se radi o potrebi ‘pregrupisanja’ u situaciji u kojoj su nas restrikcije budžeta u matičnoj medijskoj kući natjerale da svoj program skratimo, a pritom pokušamo ostati onakvi kakvi smo pokušavali biti sve ove godine: informativni,edukativni, zabavni, i na različite načine atraktivni publici kojoj je OP namijenjen – prije svih mladima, ali svima drugima kojima je ovaj program bio zanimljiv za slušanje.

Danas ćete, u posljednjem OP-u od 2 do 2 slušati ono na šta ste navikli…Informacije i vijesti koje bi trebale biti zanimljive i korisne mladima koji se trude napredovati u karijeri, obrazovanju, izgradnji sebe kroz različite aktivnosti i angažmane;  informacije sa naših prijateljskih portala (posao.ba i studomat.ba), i još dosta toga nudi vam dežurni informator OP-a – emisija Infopol.  Tu je i naš magazin, Čuj BiH! (od 15:30h do 17 sati) koji će vas provesti raznim dijelovima naše zemlje kroz priče i priloge naših novinara koji bilježe sva mladima zanimljiva dešavanja u svojim sredinama.

U terminu aktuelnog intervjua (od 17:10h do 17:45h), danas ćemo vam donijeti dvije nove epizode iz serijala ‘Zoom- Vaš glas u medijima’ koje realizira ekipa mladih novinara Vijeća za štampu/tisak u BiH. Biće opet zanimljivih sagovornika na teme koje se u različitim kontekstima dotiču stanja u domaćim medijima, javnoj komunikaciji, jeziku/govoru mržnje i načinima na koje se možemo boriti protiv istog. Danas, među ostalim, o tim i takvim temama govore: Nerzuk Ćurak, Robert Medić, Lejla Turčilo i Senka Kurt…

U rubrici posvećenoj knjizi danas ćemo čuti razloge zbog kojih vam naš Boris Lalić preporučuje Aristotela i njegovu ‘Nikomahovu etiku’. U nastavku, do 18 sati poslušajte i jednu epizodu iz serijala Magnovenja (radio-dramski eksperimenti) autora Emira Zametice.

Protesti koji su se pred zgradom Parlamenta BiH dešavali tokom prošle srijede i četvrtka zaokupili su   pažnju mnogih, pa i nas iz OP-a. Pored aktivnog učešća u istim, naš Denis Gigo Hadžić se potrudio napraviti i reportažu u kojoj ćete čuti hronologiju dešavanja i izjave velikog broja učesnika, kako javnih ličnosti, tako i ‘običnog’ svijeta. Insajderski pogled na sarajevske ‘JMBG’ proteste poslušajte u novom Slobodnom poligonu OP-a, od 18:30h do 19 sati.

BH Demo Liga (emisija o domaćoj demo sceni), Anatomija Zvuka (o alternativnoj sceni exYu prostora) i Češalj (nova i odlična stara muzika po izboru Denisa Jelečanovića) tri su muzičke emisije koje će vas provesti različitim žanrovima od 19:10h do 22 sata. OP Racija, naš noćni/kontakt program još samo ovog ponedjeljka dolazi u terminu od 22:10h do ponoći. Od sljedećeg ponedjeljka, dvojac koji uređuje i vodi ‘najbolju emisiju u vasioni’ pozdravljat će vas u 10 minuta iza ponoći, i družiće se s vama sve do 02:00h.

Večeras ćete do 02:00h čuti još jedan Oscilator radio show, a zatim i polljednje izdanje emisije Tramride čiji je autor DJ Ajnšpric. U tačno 02:00h završiće se Omladinski program BH radija1 na kakav ste dosad navikli. No, naša misija tu ne prestaje; ona se nastavlja, u novim terminima, novim okolnostima, ali sa istim ljudima i jednakom posvećenošću…

Budite uz nas i ubuduće. Narednog ponedjeljka, na istom mjestu pročitajte šta vas sve očekuje u Omladinskom programu od 17. do 22. juna. Sretno, i do slušanja!

Satnica:

14:03 – Početak programa + pregled programa
14:05 – Infopol – dežurni informator OP BHR1
15:00 – Dnevnik BHR1
15:30 – Čuj BiH! – magazin OP-a
17:00 – Vijesti BHR1
17:10 – Kost u grlu: emisije ‘Zoom–Vaš glas u medijima’
17:45 – Verbuk (preporuka knjige): – Aristotel – ‘Nikomahova etika’
17:52 – Magnovenja, radio dramski eksperiment: ‘Smrt USB-a’; autor: Emir Zametica
18:00 – Vijesti BHR1
18:03 – Dramski program BHR1
18:30 – Slobodni poligon OP-a:  ‘Sarajevski JMBG protesti’, autor:Denis Hadžić
19:00 – Večernje vijesti BHR1
19:10 – BH Demo Liga (emisija posvećena bh. demo sceni)
20:00 – Vijesti BHR1
20:03 – Anatomija Zvuka, emisija o bh. & ex-Yu alternativnoj muzičkoj sceni
21:00 – Vijesti BHR1
21:03 – Češalj – personalizirani muzički događaj za mlade i njihove roditelje; by Denis Jelečanović
22:00 – Vijesti dana BHR1
22:10 – OP Racija – noćni program u OP-u– kontakt, prilozi, rubrike, urnebes…
24:00 – Ponoćne vijesti BHR1
00:10 – Oscilator radio show – elektronska muzika po izboru osnivača prvog bh. net labela – oscilator.net
01:00 – Vijesti BHR1
01:03 – Tramride – electronic dance music show by DJ Ajnšpric
01:58 – odjava programa

(STUDOMAT.ba)